Под въпрос са 1 милион евро по програма "Околна среда"

Снимка: Архив

Под въпрос са 1 млн. евро по програмата "Околна среда", съобщи вицепремиерът Зинаида Златанова. Нарушенията са по обществени поръчки по европроекти във ВиК-а сектора в Перник и Белослав.
Европейската комисия изрази загриженост по отношение на управлението на оперативната програма в България.

Става дума за проблеми при управлението на програмата и осигуряването на пълен контрол над правилното изразходване на средствата, уточни Ширин Уилър, говорител на еврокомисаря по регионалната политика Йоханес Хан.

Не е изпращано писмо до българските власти, а се водят закрити преговори. Говорителят поясни, че разговорите се водят на основата на данни от доклад на Сметната палата.
Не мога да кажа, че има проблем с избора на изпълнители на обществени поръчки, но това е един от въпросите, които разглеждаме. Има тревоги, свързани с управлението на фондовете (по тази програма), това обичайно е свързано с обществените поръчки, добави Уилър.

По темата - интервю с изпълнителния директор на Националното сдружение на общините в България Гинка Чавдарова за проблемите по програмата, финансовите корекции по проектите и обжалванията по обществените поръчки.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu 

По публикацията работи: Т.Милушева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!