ЕК със сериозни критики към обществените поръчки у нас

Снимка: Архив

Европейската комисия счита, че версията на Споразуманието за партньорство от август 2013 г. е значително подобрена от гледна тгочка на структура, но документът следва да бъде съкратен. Бележките са получени в София преди два дни и с тях вече започват да се запознават отделните министри. Отправят се препоръки за реформи в секторите здравеопазване, образование и наука, регионална политика, води и отпадъци.

Особено критична е Европейската комисия по отношение на обществените поръчки - законови промени, сложна регулаторна рамка, риск за законовата сигурност, липса на достатъчен предварителен контрол от страна на Агенцията за обществени поръчки и др.

Темата коментира юристът Петър Бакърджиев, който отдавна предупреждава, че заради нарушения в обществените поръчки България ще търпи санкции. Той дори за първи път в това интервю заявява, че определени български политици се опитват да прикриват груби нарушения в обществените поръчки. Заради нарушения има наистина и отстранени държавни служители, но не много на брой и този фъкт рядко става обществено достояние. Има дори двама осъдени кметове за това. Що се отнася до критиките към Агенцията за обществени поръчки, Бакъджиев уточнява, че тя е затрупана с поръчки и не винаги служителите смогват да оглеждат внимателно всички оферти. Според него броят на служителите не е достатъчен.

Още европейски новини:

www.euranetplus-Inside.eu

По публикацията работи: Е.Антова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!