Европарламентът гласува законопроект срещу тютюнопушенето

Снимка: Архив

Евродепутатите гласуваха отдавна готвения и предизвикал разделение законопроект срещу тютюнопушенето, който има за цел да забрани тънките и ментоловите цигари. В проекта е заложено компаниите да покриват почти целите цигарени кутии с предупреждения за вредата от пушенето.
Целта е да се намали броят на пушачите в 500-милионния съюз с 2% през следващите пет години, каза здравният еврокомисар Тонио Борг, докато призоваваше евродепутатите да бъдат „смели” и да подкрепят плана.

В същото време европейският парламент отхвърли предложението електронните цигари да се продават само в аптеките. Електронната цигара няма да се приема като медикамент, реши мнозинството. Следователно ще може да се продължи продажбата в специализирани магазини или на места, където се предлагат
тютюневи изделия.

Еврокомисията трябва да активизира усилията си за борба с нелегалната имиграция, предимно от България и Румъния, заяви германският вътрешен министър Ханс-Петер Фридрих.
Злоупотребата със свободата на придвижване в ЕС създава големи проблеми за германските градове и общини, посочи министърът.

Истината е, че много хора, например от България и Румъния, идват в Германия, където работят здравата. Но други идват само за да получават социални помощи", каза пред журналисти в Люксембург германският министър на вътрешните работи
Ханс-Петер Фридрих при пристигането си за участие в Съвета на ЕС.

Трябва да имаме възможност, в случай че човек злоупотребява с правото на свободно придвижване, да откажем повторно влизане и да го отпратим, подчерта Фридрих. Съветът на ЕС по вътрешни работи ще обсъди по желание на Германия, Холандия, Австрия и Великобритания въпроса за свободното движение на хора в ЕС, както и твърденията за т. нар. социален туризъм.

По публикацията работи: М.Янакиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!