ЕС ще ограничи канелата в печените сладки по магазините

Снимка: Архив

ЕС ще ограничи съдържанието на канела в печените сладки по магазините, тъй като тя можело да има вредно влияние върху организма, писа британската преса.
Вероятната забрана цели спазването на европейско изискване, ограничаващо количествата кумарин - естествено токсично вещество, което се съдържа в най-често използвания тип канела - касия.
Във високи дози кумаринът може да предизвика главоболие и поражения върху черния дроб, твърдят учените, цитирани от "Дейли телеграф".
Изследователите препоръчват дневна доза от 0,1 милиграма кумарин на килограм телесно тегло. В резултат в ЕС вече са приети препоръки за максималната доза кумарин в хранителните продукти на пазара - 50 милиграма на килограм тесто, използвано за традиционни или сезонни изделия, които се консумират само няколко пъти в годината, и 15 милиграма кумарин на килограм тесто, използвано за всекидневни печива.
Въпросът за съдържанието на канелата бе повдигнат отново по Коледа в Дания, след като властите обявиха намерението си да ограничат или променят производството на традиционните канелени рулца, едни от най-любимите местни сладки.
У нас, по информация на една от големите фирми за директен внос на екзотични подправки годишно у нас се консумират между 3 и 5 т. канела.
В българската кухня обаче употребата на канела, макар и традиционна, е сегментирана.
Необходима ли е специална разпоредба за количествата от подправката в готовите сладкиши? Полезна или опасна е за здравето канелата - гледните точки по темата са на д-р Светла Асенова, главен експерт в Българската агенция за безопасност на храните, и доц. Мария Папазова, специалист интегративна медицина.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu

По публикацията работи: В.Николова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!