Посланията в речта на папа Франциск пред Европейския парламент


След 26-годишна пауза в Европейския парламент в Страсбург гостува глава на Римокатолическата църква. Папа Франциск направи обръщение към евродепутатите, като ги призова да подържат жива демокрацията.
Това е първото посещение на папа след 1988 година, когато Йоан Павел Втори призова за разширяването на Европа:

Срещата ни става в специален момент от историята на този континент, когато след дълъг път, не без трудности, заставаме в началото на нов и решителен етап, който с влизането в сила на Единния европейски акт ще ускори процеса на интеграция, търпеливо провеждан през последните десетилетия.
  И при сегашната папска визита бе отправено послание за разширяване на Евросъюза. Присъединяването на балканските страни може да бъде отговор на идеала за мир на един регион, изстрадал заради конфликтите от миналото.
  Според папа Франциск Европа е станала "по-възрастна" по време на икономическата криза:

Непосредствено до обширния Европейски съюз има също така един свят, който е по-сложен и в непрекъснато движение. Един свят, който е все по-взаимносвързан и глобален, и следователно все по-малко "евроцентричен". Изглежда обаче Европа създава впечатлението, че е малко по-възрастна и измъчена, че се чувства все по-малко като главен герой.
  Папа Франциск призова европейските депутати да направят повече в помощ на имигрантите:"Трябва да има единен отговор на въпроса за миграцията. Не можем да позволим Средиземно море да се превърне в огромно гробище! Лодките, които пристигат ежедневно на бреговете на Европа, са пълни с мъже и жени, които имат нужда от приемане и помощ".
  В заключение папа Франциск подчерта, че сега е времето да се откажем от идеята за една Европа, страхлива и обсебена от себе си, за да я стимулираме и насърчим.

  Папата се яви пред Европейския парламент като лечител - коментира главния редактор на портал "Култура" Тони Николов, позовавайки се на думите на председателя му Мартин Шулц, който е поискал помощта на Светия престол за изваждането на Европа от "вцепенението", в което се намира.
  Николов подчерта огромния интерес и внимание, с което всички политически сили в ЕП са се отнесли към посланията на папа Бенедикт. Левицата е одобрила посланията му за солидарност и обръщане на икономиката към хората. Десницата е приела с одобрение думите му за следване на християн-демократическите ценности, а зелените - апела за човешка екология.
  Посещението на папа Бенедикт в ЕП и Съвета на Европа е знак, че институциите търсят общ път за излизане от кризата и че са готови за промяна - подчерта Тони Николов.

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!