Какво отражение върху еврозоната би имало "отвързването" на датската крона


Правителството на Дания обмисля да "отвърже" кроната, която е платежно средство в страната от еврото, което на свой ред може да се окаже още един сериозен удар срещу европейската валута, както и върху курса на световните валутни пазари. Експерти прогонозират и силно поевтиняване на европейската валута спрямо кроната, ако това се случи.
   Проблемът идва от това,че в последно време датската крона стана много силна валута и в търсене на стабилност валутните спекуланти са повишили изключително много интереса си към нея. Те купуват кроните срещу евро - твърдят познавачи - по много изгоден за тях курс в момента.
  През 1999 година Дания сключи договор с ЕС и се задължи да задържа растежа на стойността на кроната в диапазон плюс или минус 2.25процента. Това засилва много кроната и тя се търси от инвеститорите, но в същото време поради обвързаността й с евтиното евро  се търгува под реалната си цена   И още нещо : по същите причини преди време и Швейцария отвърза своята национална валута от еврото и в резултат европейската валута поевтиня към швейцарския франк за ден с 40 процента.
По тази тема е интервюто на Людмила Железова с Емил Хърсев.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!