Гаранция за младежта - мерки на ЕК за справяне с младежката безработица


Един от големите проблеми в ЕС е младежката безработица. Най-висока е в Гърция - 63%, Испания - малко на 56 на сто, Хърватия - 55 %. Най-ниска е младежката безработица в Германия - 7.7 % България е в средата на класацията с 25 на сто младежи, които не учат и не работят. Според изчисленията на Международната организация на труда  безработните младежи стряват на ЕС годишно 153 милиарда евро, много по-евтино би било да се финансират програми за квалификация и намиране на работа - за това ЕС харчи около 21 милиарда евро всяка година.
ЕК е предвидила сериозно финансиране на младежката гаранция в програмния период 2014-2020 г. Целта е с общи усилия на отделните страни, бизнеса и образователните институции да се предлага работа, стаж, чиракуване или преквалификация на младежи до 29-годишна възраст. За България европейските средства по тази програма ще са в размер на 100 милиона евро.
В репортажа на Наталия Ганчовска е даден пример за такова успешно партньорство между голяма европейска компания, коятореализира програма в подкрепа на младежката заетост. Мениджърът Биляна Георгиева обяснява, че след края на стажантските програма често предлагат постоянен договор на младите хора или ги насочват към работа в партньорски компании. Гергана Йорданова, магистър от Техническия университет в София е търсила почти година безуспешно работа, преди да попадне в проекта "Алианс на младежта" и след стажа си е останала на работа в компанията. Да получи постоянен договор се надява и Александра Дренска, която е завършила университет в Лозана, Швейцария. Тя смята, че човек може да успее и в родината си, тъй като условията за бизнес са сходни за хората, които са мотивирани да учат и да се развиват.
Неправителствените организации в България са ангажирани главно с повишаване на информираността на младите хора за възможностите, които имат по европейската програма за младежка гаранция - спореди Димитър Панчев от Националното сдружение "Младежки глас". Той смята, че само 4-5% от завършилите висше образование имат трудности с намирането на първо работно място. По-сериозен е проблемът с младежите без образование и квалификация, затова организациите като "Младежки глас" организират курсове и професионални стажове.

Още европейски новини:
www.euranetplus-inside.eu



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!