България планира облекчаване на достъпа на специалисти от трети държави до трудовия си пазар


Министерството на труда и социалната политика предлага промени, които да улеснят издаването на т.нар. "синя карта" за наемането на работа на висококвалифицирани специалисти от трети държави у нас.
В условията на дефицит на кадри в определени сектори на икономиката, от 2011г. евродирективата се пренася и в националното законодателство, за да се попълнят празнотите в Ай Ти технологиите, инженерните и техническите специалности.
Промените в наредбата предвиждат отпадане на задължението работодателите да доказват, че няма безработни български кандидати за същите позиции. Бизнесът е разделен в оценките си за промените.

Вторият спорен въпрос е за размера на заплатите на чуждите специалисти. Синдикатите и обществото настояват държавата да вземе мерки за задържането на българските кадри, които "изтичат" в чужбина.

Властта не приема аргументите. Директорът на дирекция "Политика на пазара на труда" в Социалното министерство, Елка Димитрова защитава позицията на вносителите на промените.

През миналата година у нас са издадени около 80 "сини карти", предимно в Ай Ти сектора, но недостигът на специалисти остава и в електротехническата промишленост, и в машиностроенето. И въпреки че документът дава и редица социални привилегии, издадените разрешителни са твърде малко в сравнение с практиката в останалите европейски държави.

Списъците с икономическите дейности, за които ще се наемат специалисти, ще се предлага от работодателите и ще се утвърждава от министъра на труда и социалната политика. Скоро в тези списъци могат да се озоват и професии от сферата на образованието и здравеопазването.

Промените, които се подготвят в наредбата се съгласуват в заинтересованите министерства и до дни ще влязат за обсъждане в Министерския съвет.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!