Предизвикателствата пред ЕС и участието на младите хора в решаването на проблемите


Бившият премиер и външен министър на Италия Масимо Д Алема говори пред български студенти за кризата, която изживява Европейският съюз. Неговата теза - въпреки трудностите и страховете ни, процесът на европейска интеграция няма алтернатива. Така ще посрещнем предизвикателствата и ще приобщим младите хора към европейските ценности и политиките по решаването на актуалните проблеми, смята Д Алема.
Д Алема вижда в кризата и възможност - да намерим кураж и сила да създадем средносрочна и дългосрочна визия за общото си бъдеще. Защото Европа може да бъде фактор само, ако е обединена. И беше впечатлен, че това разбират и българските млади хора.
Според Масимо Д Алема страхът е най - големият ни проблем. Той води до затваряне, расизъм и ксенофобия. Грешно е да си мислим, че можем да изнесем в чужбина нашият модел на демокрация, казва в допълнение Д Алема.
По време на дискусията бе представено и общоевропейското проучване "Милениум", със сигнали за политическа апатия сред младите европейци. Въпреки това обаче, младите имат мнение по актуалните проблеми и са готови да го изразят. Това потвърждават и 70 на сто от българските млади, които са готови да гласуват, ако утре има избори. Политологът Първан Симеонов коментира резултатите за нашата страна.
Българските млади хора извеждат на преден план социалния дневен ред, което Д Алема приветства като положителен акцент.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!