Ще отложи ли Brexit подписването на Трансатлантическото споразумение за търговия и инвестиции между ЕС и САЩ


Излизането на Великобритания от ЕС представлява поредната голяма пречка пред преговорите за голямата търговска сделка между САЩ и ЕС, които вече бяха в застой, заради дълбоко коренящите се различия от двете страни на Атлантическия океан. Франция вече обяви, че няма да подкрепи споразумението. И в Германия официални лица изразяват скептицизъм относно шансовете на ТПТИ, което става все по-проблематично за администрацията на Барак Обама, който държи да приключи със споразумението до края на мандата си.

Бившият посланик на САЩ в Русия Майкъл Макфол коментира, че Brexsit дава независимост не на Великобритания от ЕС, а на ЕС от САЩ. Той прогнозира трудна комуникация между Белия дом и Брюксел без англосаксонското посредничество.
Ваня Григорова, "Солидарна България", противници на ТПТИ:

"Промяната датира още от изтичането на документите от преговорите преди  два месеца. Публичността освети истинските цели на споразумението и подписването на ТПТИ е все по-малко вероятна".

Една от основните цели на ТПТИ е да премахне всички забрани пред генномодифицираните храни и третирането на животните с хормони. Това е изключително важно за мултинационалните корпорации, чиито печалби влизат в противоречие с интересите на обикновените хора. Затова лобистите на ТПТИ бързат да използват объркването в ЕС, за да прокарат бързо и без дискусии ако не договора на ЕС със САЩ, но поне договора с Канада.

Ваня Григорова е убедена, че лобито им е стигнало до върха на ЕК и даде пример с еврокомисаря по търговията Сесилия Мавлстрьом, която внася споразумението с Канада за ратификация и твърди, че то е от юрисдикцията само на Европейския съвет и няма нужда от национални ратификации. Бързането е с цел да се изпреварят настроенията срещу ТПТИ, които набират сила във всички страни от ЕС.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!