Евродепутати инициираха дебат за безопасността по пътищата

Депутати от Централна и Източна Европа инициираха дебат в Европейския парламент за безопасността по пътищата. Според българския евродепутат от ЕНП Емил Радев причината за поставянето на този въпрос е и с оглед и на случаите от преди половин година в Кале със загиналия полски водач на камион, със случаите с нападения от страна на нелегални мигранти върху камиони главно от Източна Европа и въобще цялата ситуация с прекалено големите изисквания на някои държави-членки към превозвачите, към шофьорите на камиони, които засягат предимно тези от Източна Европа.

В хода на дебата българският представител призова за повече европейско финансиране за пътища и пътна инфраструктура за най-уязвимите части на Европа. Защо това е необходимо?

Държавите от Централна и най-вече Източна Европа имат нужда от допълнителни най-вече европейски средства, за да могат да наваксат изграждането на своята пътна инфраструктура. Липсата на магистрали и обходни пътища за товарни автомобили и прилежащата им пътна инфраструктура са допълнителна пречка пред премахването на бариерите, пред целостта на единния пазар.

За какво още настояват евродепутатите от Източна Европа:

Да бъдат създадени паркинги и места за почивка, снабдени със съответната технология за сигурност, както за водачите, така и за самите товари. Те трябва да обхванат както основните пътни артерии в Европа, така и самите пътни възли във всяка страна-членка. Трябва да бъдат разгледани и предложените неотдавна промени, предвиждани от някои държави-членки, които въвеждат задължителни изисквания за почивка на шофьорите при това при определени санитарни условия. Това на практика означава всеки шофьор да изоставя товара, който превозва, и да отива на хотел - нещо, което в ежедневието на шофьора е немислимо, не само поради липсата на сигурни и безопасни места, където превозните средства и товарът да бъдат оставени, но и поради увеличението на разходите за шофьора и на фирмата, за която работи. Това са фактори, които в крайна сметка ще рефлектират и върху крайния потребител, и цената на услугата.

Защо изграждането на безопасни зони за паркиране и отдих е толкова важно?

Според едно английско изследване около 40 % от инцидентите със заспали на волана шофьори включват водачи на камиони и товарни автомобили, инциденти, които чрез изграждане на безопасни съоръжения за отдих лесно биха могли да предотвратят или да намалят значително такива случаи.

Не на последно място, обсъждайки въпроса за безопасността на пътя, е редно да бъде засегната темата за гъстотата на пътната мрежа и трафика, а също така да се вземат предвид и стандартите за безопасност и автомобилния парк в Европа. 

Още европейски новини: www.euranetplus-inside.eu



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!