Искра Михайлова: Дигиталната трансформация и изкуственият интелект дават огромни възможности за развитие във всеки един сектор

Дигиталната трансформация е един от основните приоритети в стратегията за развитие на ЕС. Нещо повече, вече говорим за двоен приоритет – Зелен пакт и Дигитална Трансформация. Целта е ЕС да достигне, да се изравни и изпревари малко икономики, които са заложили много сериозно на дигитализацията и това води до напредък в много области.

„В момента компаниите в ЕС ползват много платформи, които са създадени в Америка, ползват много приложения в ежедневната си работа“, сподели евродепутатът Искра Михайлова. Тя даде пример в сферата на строителството.  В момента има около 700 платформи, които могат да се ползват от строителните фирми, но нито една от тях не е европейска.

„Това трябва да бъде преодоляно, за да има сигурност на защита на базата данни, за да има сигурност в честната конкурентност на фирмите, за да могат да се създадат т.н. „облаци“ за европейски компании и за да се превърне дигиталното пространство в пространство, което следва правилата на свободната търговия в ЕС“, категорична бе Искра Михайлова.

Евродепутатът Искра Михайлова сподели, че дигитализацията в ЕС се разглежда не толкова като пречка или препятствие, а като възможност за преодоляване и възстановяване след последиците от пандемията.

„Не случайно в общия пакет за възстановяване на ЕС дигиталната политика, дигитализацията заема 20% от целия ресурс, предназначен за възстановяване. Очакваме от страните членки и се надяваме, че ще намерят формата за въвеждане в различни сектори и откриване на повече работни места, а не обратното. Т.е. повече дигитални, модерни работни места в различни сектори. Това е ключов момент от цялата политика на дигитализация, не само IT специалисти, информационни технологии и тези, които се занимават с компютри. Не, напротив! Дигитализация във всеки сектор от икономиката на определена страна“, допълни още евродепутатът Искра Михайлова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!