Цената на ваксините срещу Covid-19

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Цената на ваксината срещу Covid-19 беше една от най-строго пазените тайни в ЕС. Издаде я една белгийка. Месеци наред евродепутати настояваха да получат подробна информация за цената на ваксините - плащат я все пак всички данъкоплатци в Европа. Но Европейската комисия категорично отказа с аргумента, че става дума за търговска тайна. Волното или неволното публикуване на екселска таблица с цените на ваксините за ЕС показва, че една доза струва между 1,78 евро и цели 14,69 евро. Най-евтин е препаратът на AstraZeneca и Оксфордския университет, а най-скъпа е ваксината на американската компания Moderna, която вече е на пазара. Следва я първата получила разрешение ваксина на BioNTech/Pfizer - 12 евро. Една доза от препарата на CureVac, който се намира в последната фаза на изпитание, струва 10 евро. Договорената цена за ваксината на Sanofi/GSK е 7,56 евро, а за тази на Johnson & Johnson - 6,94 евро.

Депутатът от Европейската народна партия Петер Лисе отхвърли всякакви критики, че Европейската комисия е водила непрозрачни преговори и е сключила неизгодни договори с производителите. "Благодарение на общата поръчка успяхме да договорим добри условия. Не вярвам, че някоя отделна държава, особено по-малките и по-слабите страни-членки, би могла да постигне такива договорки. А проверката и разрешението за прилагане, издадено за целия ЕС от агенцията по лекарствата ни дава още по-голяма сигурност в сравнение с британците или американците", категоричен е Петер Лисе.

Но германският здравен министър Йенс Шпан призна за германската преса, че високата цена на BioNTech/Pfizer е отблъснала много страни-членки по време на преговорите, което е довело до сключването на договор за доставката на по-малко от първоначално планираното количество дози. Въпреки това председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен отчита успешни преговори и договори с производителите: "Европейската комисия договори най-голямата в световен мащаб доставка на ваксини. Сключихме договори с шест различни производители. Това означава, че ако всички разработвани ваксини са успешни, в Европа ще разполагаме с над два милиарда дози."

Голямата слабост обаче остава производственият капацитет, признава и българският еврокомисар Мария Габриел. "Никога до сега не сме инвестирали предварително с достатъчно финанси, с достатъчен период като време, което да ни позволи сега да имаме нужния производствен капацитет. В момента инвестициите, които се правят, са с цел увеличаване на производствения капацитет. С финансирането, което осигуряваме, даваме възможност да се стимулира производствения капацитет", обясни Габриел.

Германската компания BioNTech получи финансиране от 100 милиона евро от ЕС за изграждането на нова производствена мощност, през март предстои откриването й. Това ще позволи на фирмата да увеличи производството от планираните 1,3 милиарда на 2 милиарда дози до края на годината.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!