ЕП призова за спешни мерки за защита на жертвите на насилие

Снимка: Nino Carè - Pixabay

Необходими са спешни мерки за защита на жертвите на насилие от страна на интимния партньор в съдебните спорове за попечителство. За това призова Европейският парламент в доклад, приет с 510 гласа "за", 31 гласа "против" и 141 гласа "въздържал се".

В текста се подчертава рязкото нарастване на насилието от страна на интимния партньор по време на пандемията и трудностите при достъпа до услуги за подкрепа и правосъдие. Според евродепутатите защитата на жените и децата от насилие и висшият интерес на детето трябва да имат предимство пред други критерии при определянето на правата за попечителство и посещение.


При разглеждането на делата за попечителство, на детето също трябва да се предостави възможност да бъде изслушано, а в случаите, когато има съмнения за насилие от страна на интимния партньор, изслушванията трябва да се провеждат в благоприятна за детето среда от обучени специалисти. 

Според евродепутатите, децата свидетели на домашно насилие трябва да бъдат признати за жертви на насилие, основано на пола, и да получават по-добра правна защита и психологическа подкрепа.

© European Union 2021 - Source : EP //Geneviève ENGEL

Съдокладчикът Луиза Реджименти заяви, че насилието от страна на интимния партньор е сериозен и често скрит социален проблем, който причинява системни физически и психологически травми със сериозни последици за жертвите и дълбоко въздействие върху емоционалното, икономическото и социалното благосъстояние на цели семейства. 

"Това насилие довежда до много сериозни последици за психологическо и емоционално развитие на жертвите. Затова е важно да се действа. Това е една от целите на доклада - да обърне необходимото внимание на този вид насилие при раздяла и в договореностите за родителско попечителство в интерес на жените и по-специално на детето, за да определи правата на попечителство и свиждане на децата в случай на раздяла".

Другият съдокладчик - Елена Кундура отбеляза, че няма как да говорим за увеличаващите се случаи на домашно насилие и в същото време - да има държави-членки, които да не са подписали Истанбулската конвенция, която по думите й е най-добрата международна практика. Кундура допълни, че Европейската комисия трябва да създаде специализирани съдилища със специализирани съдии, подкрепяни от психолози и детски психолози, които да се занимават единствено с тези дела. Необходимо е и европейско законодателство, гарантиращо, че случаите на домашно насилие ще бъдат взети предвид от съдилищата във всички държави членки.

А евродепутатът Хрисула Захаропуло обърна внимание на нарастващото в условията на пандемия и рестрикции домашно насилие:

"Насилието при двойките нараства в цяла Европа. Ситуацията наистина се влоши, особено в условията на социални ограничения. Трябва да предприемем екстремни действия. Трябва да започнем с обучение на съдии, полицаи, учители, които да следят и при наличие на такъм проблем - да се погрижат за жертвите, независимо дали са жени или деца."

Луиза Реджименти даде конкретни данни за увеличаващото се насилие и отправи призив за подкрепа на жертвите:

 този период на затваряне заради пандемията, домашното насилие срещу жени се е увеличило във всички държави-членки. Имаме 60 процента повече обаждания до центрове за помощ и борба с насилието. Според наличните ни данни за 134 държави по света, 104 държави са прекратили подкрепата си за такива центрова за борба с насилието заради коронакризата. Трябва да подкрепим и да финансираме по-добре тези центрове, като се обърне специално внимание на непълнолетните."



В приетия от евродепутатите доклад се подчертава, че наличието на адекватен доход и икономическа независимост са ключови фактори, които позволяват на жените да напуснат връзки, в които са подложени на тормоз и насилие. Членовете на ЕП призовават държавите членки да защитават и да помагат на жертвите да постигнат финансова независимост чрез достъп до специално настаняване, здравни услуги, транспорт и психологическа подкрепа.

Снимки: © European Union 2021 - Source : EP // Geneviève ENGEL



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!