ЕС срещу трафика на хора

Снимка: fra.europa.eu

Трафикът на хора е едно от престъпленията, на които европейската полицейска служба Европол отделя специално внимание. Това стана ясно по време на отбелязването на европейския ден за борба с този вид престъпления. Именно трафикът на хора е тежко престъпление против личността, личната свобода и достойнството на човека, което надхвърля националните граници. Противодействието на трафика изисква сериозни усилия от страна на цялата международна общност, включително тясно сътрудничество между държавите, отбелязват още от Европол. Именно с цел по-добро противодействие на този вид престъпление ЕК представи преди време нова стратегия за борба с трафика на хора. Тя е за периода 2021-2025 г. Стратегията е насочена върху предотвратяването на това престъпление, изправянето на трафикантите пред съда и защитата на жертвите.


Между 2017 г. и 2018 г. в Европейския съюз са регистрирани над 14 000 жертви на трафик на хора. В световен мащаб печалбите, реализирани от трафикантите, се оценяват на близо 30 млрд. евро за 1 г. Трафикантите преориентират своята дейност онлайн, а пандемията пък вероятно ще създаде условия за по-интензивна експлоатация. Катрин де Бол, директор на Европол:

"Трафикантите на хора използват модерни технологии за комуникация. Така те следят и експлоатират своите жертви през цялото време. Освен това трафикантите често изнудват жертвите си с помощта на видео и снимки. Така контролират целия им живот. За да противодействаме на това и ние трябва да използваме модерните технологии. Европол е организация, в която има много експерти. Те се борят срещу трафика на хора в различни държави често с помощта на местните власти. Ние често анализираме информацията, получена по различни канали, често правим и връзка между отделните полицейски служби в рамките на национални и международни разследвания. Понякога се случва да изпращаме и внедряваме наши експерти и агенти. По този начин ние помагаме по добре в разследванията на отделните държави. Борбата срещу трафика на хора е един от приоритетите на ЕС и Европол. Това престъпление нарушава правата на гражданите на Европейския съюз, за чиято сигурност се грижим."

България е една от държавите, които са основен източник на жени, жертви на трафик с цел сексуална експлоатация. Именно този вид престъпление е едно от най-разпространените форми на трафик на хора и годишно по данни на Прокуратурата на Република България над 300 души стават жертви. Обичайно това са млади жени и момичета, подлъгани чрез надежда за по-добър живот. Трафикантите вече използват нови методи с цел да убедят жертвите да работят за тях на територията на държави членки на ЕС. Калин Стоянов, директор на ГДБОП:

"Жертвата дотолкова се влюбва в насилника ,че е готова на абсолютно всичко, включително и да проституира за него само и само да бъде заедно с него."

Най-често български жени са принуждавани да проституират на територията на Германия, Франция, Италия, Белгия и Нидерландия.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!