Пакет за подкрепа на младежката заетост в ЕС

Снимка: ec.europa.eu

През 2020 г. средната възраст на младите хора, които напускат родният си дом в ЕС, е 26,4 години – сочи проучване на Евростат. Това да живееш сам се счита за основна стъпка в прехода от детство към зряла възраст. Причините за тази стъпка могат да варират от материална независимост до образование, работа, преместване с партньор, сключване на брак, раждане на деца и т.н.

Подходът към независимост обаче може да не е ясен и може да се случи на различна възраст в различните държави. Това несъответствие може да отразява различията в предизвикателствата, пред които са изправени младите хора в Европа, както и разнообразието от културни различия между държавите. Една от основните причини младите хора по-дълго време да се задържат в бащиният дом е намирането на работа, особено през последните няколко години. Затова Европейската комисия предприе действия, за да предложи на младите хора повече възможности да развият пълния си потенциал за оформяне на бъдещето на ЕС.

Пакетът за подкрепа на младежката заетост е изграден около четири направления, които заедно осигуряват мост към работни места за следващото поколение. Урсула фон дер Лайен споделя за проекта:

„Младите европейци заслужават възможности. Те обаче са изправени пред много несигурности или проблеми при намирането на работа, а в резултат на коронавируса става дори още по-трудно за тях. Те се нуждаят от подкрепа, за да участват активно в нашата икономика и общество. Младите хора са в основата на плана за възстановяване, който предложихме Next generation EU. Неговата цел е не само Европа да стане по-силна, по-екологосъобразна и по-цифровизирана, но ние очакваме националните правителства да инвестират поне 22 милиарда евро в подкрепа на младежката заетост.“



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!