ЕС с нови правила за справедлива минимална заплата

Снимка: Радио Видин

Нови правила за справедлива минимална работна заплата предвижда законопроект на Европейския съюз /ЕС/. С него ще се гарантира минимално равнище на защита на заплатите, с цел да бъде осигурен достоен стандарт на живот за работещите. В 21 от 27 държави в общността има законоустановена минимална работна заплата. В България тя е 650 лева - сума, която е недостатъчна за покриване на разходите за живот, смятат жители на Видин:

"Особено с две деца, не. Трябва да стане поне 1000 лева, за да може да се живее нормално...650 лева, за съжаление не са достатъчни...Европейският съюз е Европейски съюз, значи колкото взимат едните, толкова трябва да взимат и другите..."

Комисията по заетост и социални въпроси в Европейския парламент подкрепи определянето на минимални изисквания за защита на заплатите чрез въвеждане на законоустановена минимална работна заплата, или чрез законоустановена възможност работниците да договарят своите възнаграждения с работодателите. Това е огромен скок към увеличаването на минималното заплащане, каза на пресконференция съдокладчикът Агнес Йонгериус.

"За мен тази директива е истинска промяна, защото сега казваме, че законоустановената минимална работна заплата трябва да бъде на прага на приличието. Законовата минимална работна заплата трябва да бъде адекватна. Законоустановената минимална работна заплата трябва да бъде адекватна и справедлива, трябва да гарантира достоен стандарт на живот и следователно минималните заплати трябва да са насочени към борба с бедността на работното място и намаляване на неравенството в заплатите, а за милиони работници в Европа това може да доведе до голяма разлика. За да направят това, държавите членки трябва да вземат предвид поне няколко критерия - покупателната способност, за да могат хората да плащат наема си, облеклото, храната за себе си и семействата си, и това трябва да се основава на националната потребителска кошница. Те трябва да вземат предвид и нивото на бедност."

Друг от критериите е минималната работна заплата да не е по-ниска от 50 от средната работна заплата за страната.

Като член на комисията по заетост и социални въпроси българският евродепутат Радан Кънев коментира:

"Аз подкрепих директивата. Аз смятам, че държавите като България, с най-ниски нива на възнаграждение, са в различно положение от северните държави. Ние нито имаме добри нива на заплати, за да кажем: "Нека Европа не си се бърка", нито имаме тези добри нива на социален диалог. Имаме нужда да работим и в двете посоки и мисля, че тази директива дава на всяко българско правителство доста ясни указания в коя посока трябва да се работи, за да се стигне до по-добри нива на заплащане. Защото идеята, че нашият бизнес, нашата икономика могат да бъдат конкурентни на база на ниски заплати, тоест да използваме бедността на своите на съграждани като конкурентно предимство, тази идея е отдавна компроментирана."

Новото законодателство ще се прилага за всички работещи в ЕС, които имат трудов договор или трудово правоотношение.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!