Омикрон и отговорът на Европа

Снимка: архив

Новият вариант на коронавируса Омикрон рязко повиши вниманието на здравните власти  в целия свят. Вече в 15 страни-членки на ЕС е открит южноафриканският вариант, който Световната здравна организация определи като "вариант, будещ безпокойство." Омикрон беше засечен и в северната ни съседка Румъния.
Новият вариант на коронавируса е открит в близо 40 държави по света. До момента обаче няма информация за нито един смъртен случай на заразен с него, съобщи преди дни Световната здравна организация. Техническият ръководител на здравната организация за Covid-19 Мария ван Керхове уточни:

"Има предположение, че вариантът Омикрон се предава много бързо и това, което трябва да разберем е дали е по-бързо  в сравнение с Делта. Вариантът Делта все още е доминиращ в целия свят  и това е важно да се има предвид. Така че трябва да установим  как Омикрон  действа, когато циркулира едновременно с Делта варианта. Така че ще ни отнеме още няколко дни, за да получим тази информация. Сега този вариант има голям брой мутации, за някои от които знаем твърде малко."

Редица европейски държави затвориха границите си за пътници от южноафрикански страни с висок риск и спряха полетите си. Ставаме свидетели на въвеждане на строги мерки и удължаване на срока за карантина на рисковите лица. В Белгия маските станаха задължителни за децата от 6-годишна възраст, а от 20 декември ще се затворят всички детски градини и училища. Някои страни въведоха задължителен PCR тест и за ваксинирани, като Кипър и Великобритания, а в Гърция съкратиха срока за за поставяне на бустерната доза от 6 на 3 месеца.

Европейският съюз трябва да ускори ваксинацията срещу Covid-19 и поставянето на бустърни дози, за да спечели време срещу Омикрон, призова председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и прикани фармацевтичните компании  да приспособят произвежданите от тях ваксини към новия Covid вариант.

Бързото разпространение на Омикрон предизика и последваща реакция на Урсула фон дер Лайен. След като  определи случващото се като двойно предизвикателство, тя заяви, че е необходимо да се обсъди възможността ваксинацията в ЕС да стане задължителна.

"На първо място, това е от компетентността на държавите членки. Затова не давам препоръка, но ако ме питате каква е личната ми позиция, ще кажа, че преди две-три години, никога не би ми хрумнало, че ще съм свидетел на това, което виждаме в момента. Имаме тази ужасна пандемия, разполагаме с ваксини, които спасяват животи, но те не се използват, както трябва навсякъде. Това е съпътствано от сериозни разходи в здравните системи. Затова смятам за разбираемо да водим дебати за това как да насърчим и потенциално да помислим за задължителната ваксинация в ЕС."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!