Заключителен за годината Европейски съвет

Снимка: European Union

Европейският съвет ще заседава на 16 и 17 декември. Заключителната среща на лидерите идва на фона на опасенията от нови вълни на пандемията с коронавирус, кризите в Беларус и Украйна, както и неспиращия скок на цените на електроенергията на европейските пазари. Ще бъде направен преглед на координацията при действията в отговор на пандемията, както и на колективната способност на страните-членки за реагиране при бъдещи кризи. Новият щам на коронавируса „Омикрон“ поставя разговора за пандемията като ключов в предстоящия дебат. Преди дни председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен припомни, че ЕС е подсигурил чрез нови договори над 1 млрд. дози ваксини.

Българският евродепутат и зам.-председател на групата на ЕНП в ЕП Андрей Ковачев отбеляза, че на предстоящия Европейски съвет лидерите на страните-членки трябва да вземат консенсусно решение за пълно единодействие на всички държави в Съюза при нови ковид-вълни. Ковачев отбеляза, че се очаква действия и по отношение на цените на тока за европейските бизнеси и граждани.

В рамките на Европейския съвет лидерите ще предоставят насоки относно проекта за стратегически компас и сътрудничество между ЕС и НАТО. На масата на преговорите ще бъдат поставените въпросите, касаещи ситуацията в Беларус и Украйна. Според българския евродепутат Александър Йорданов евролидерите не трябва да допускат разрастването на руското влияние в държавите от бившия социалистически блок.

Въпросът с разширяването на ЕС няма да бъде в дневния ред на последния за годината Европейски съвет. Основна причина за отпадането на тази точка е липсата на зелена светлина от страна на България към интеграцията на Северна Македония. Очакванията са Франция, която от 1 януари поема ротационното председателство на ЕС, да инициира нов механизъм и подход при преговорите между двете държави. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!