Новата мигрантска вълна към страните от ЕС и отговорът на Европа

Снимка: creativeeurope.bg


Близо три милиона укрански граждани, бягащи от войната, и пълна мобилизация на европейските институции в помощ на бежанците. Европейският парламент и Европейската комисия демонстрираха единодушно съгласие и активираха Директивата за временна закрила. Определиха този акт като уникален и исторически, и признаха сериозността и мащаба на събитията. Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон изтъкна:

"От първия ден, благодарение на директивата, хората, бягащи от войната в Украйна, ще могат да си намерят работа, да изпращат децата си на училище, да получат жилище, социални помощи и медицинска помощ. С един подпис преодоляхме планина от документи, за да подкрепим бежанците, за да облекчим системите за убежище на страните членки. Защитата в директивата се прилага за украински граждани и членове на техните семейства, както и за бежанци, които живеят в Украйна, като афганистанските бежанци, които отново преживяват кошмара на внезапно изселване, или беларуси, избягали от режима на Лукашенко, но също и постоянни жители на Украйна. Директивата за временната закрила не се прилага за студенти и туристи от други страни или други страни с краткосрочни разрешителни. Скоро ще представим насоки, за да покажем как на практика да приложим директивата. Платформа за солидарност ще споделя информация за капацитета за прием и нуждата от подкрепа, а Европейската комисия ще координира оперативната работа."

На фона на войната за много кратко време се активираха планове за действие при извънредни ситуации, като страните членки увеличиха капацитета по границите, но гарантираха и сигурността. Това отчита Бриджит Клинкерт министър, отговарящ за интеграцията от името на френското председателство на Съвета на Европейския съюз:

"Всички, които бягат от войната в Украйна, ще бъдат приети в страните членки. Целта на това колективно предоставяне на временна закрила, въз основа на единни стандарти, е да се избегнат дълги процедури за убежища на тези хора. В следващите няколко дни ще имаме по-ясна представа за броя на украинците, които се нуждаят от помощ за намиране на квартира. Призивът на ООН, който беше отправен на 1 март, получи щедър отговор от Европейската комисия и отделни държави членки. Европейският съюз обяви пакет от 500 милиона евро и въз основа на наличните в момента цифри страните членки вече са освободили повече от 345 милиона евро за хуманитарна помощ. Хуманитарните партньори на място правят всичко възможно, но заради тежките военни атаки те трябваше да прекратят дейността си в редица области. Молдова също се нуждае от подкрепата на Европейския съюз. Осем страни членки вече са отговорили на молбата на Молдова в рамките на Механизма за гражданска защита и вече са предоставили палатки, матраци, одеяла, но също и полеви кухни."

Европейската комисия издаде насоки на страните членки за осигуряване на проверки за сигурност и опростяване и ускоряване на граничния контрол с Украйна, посочва еврокомисарят Илва Йохансон и допълва:

"Предоставихме 120 милиона евро бюджетна подкрепа за Украйна, 1. 200 млрд. евро спешни заеми, 85 милиона евро хуманитарна помощ за покриване на храна, вода, лекарства и основни нужди, 5 милиона евро за покриване на основните нужди на бежанците в Молдова. Чрез механизма за гражданска защита на Европейския съюз 26 страни членки и Норвегия подпомагат Украйна с доставки на стойност много над 100 милиона евро. Словакия и Полша също поискаха съдействие чрез механизма. Работим с Организацията на обединените нации, Червения кръст, за да гарантираме, че помощта ще отиде в Украйна."

Най-много са бежанците в Полша. Евродепутатът Витол Ян Вохчеховски от групата на Европейските консерватори и реформисти настоя са целева подкрепа:

"Само в Полша бежанците са вече над 1,2 милиона. За толкова голям брой хора имаме нужда от всеобхватни планове и средства, не само посещения на чиновници, но и пари за страната, тъй като държавите са тези, които създават работни места, образователни и здравни програми за тези хора.Трябва да избягваме създаването на лагери, гета и палестинизацията на тази бежанска вълна."

Европейските институции гарантираха, че при необходимост общо 2 600 служители на Frontex биха могли да бъдат разположени по границите, Европол също следи ситуацията и е в готовност да помага при проверките за сигурност. Европейската комисия прие друго безпрецедентно решение за предоставяне на по-голяма гъвкавост на страните членки да използват 420 милиона евро от еврофондове за вътрешни работи, по същия начин ще бъдат освободени средства в кохезионните фондове, за допълнително финансиране за управлението на миграцията и  убежището. Очаква се Европейският парламент да подкрепи тези предложения в бърз порядък.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!