Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Арнаудов: Женският ни шахматен отбор затвърди мястото си в световния елит

Петър Арнаудов (вляво)
Снимка: БТА

Българският национален отбор по шахмат за жени "затвърди мястото си сред световния елит" с достойното представяне на Шахматната Олимпиада в Будапеща през миналата седмица, заяви селекционерът гросмайстор Петър Арнаудов. Европейските шампионки, в състав Антоанета Стефанова, Нургюл Салимова, Белослава Кръстева и Виктория Радева, се класираха на десето място. 

"След европейската титла, очакванията към нас бяха доста високи. В крайна сметка се класирахме на десето място и сме в топ 10 на втора поредна Олимпиада", заяви Арнаудов на пресконференция след състезанието.

"Надявахме се на по-предно класиране, но мисля, че се представихме достойно. Момичетата дадоха всичко от себе си и съм доволен от тях. Това е млад отбор, предвождан от Антоанета Стефанова. След нея момичетата са между 21 и 23 години. Мисля, че затвърдихме мястото ни сред световния елит и се надяваме на повече в следващите Олимпиади. Благодаря на състезателките и на ръководството на федерацията за усилията". 

Председателят на БСФШ Милен Василев заяви, че целта пред дамите за следващата Олимпиада ще бъде класиране в топ 6, въпреки че в женския шахмат има няколко недостижими отбора откъм финанси, подготовка и логистика.

"Жените спечелиха десето място и няма спор, че това е добро представяне. По принцип съм максималист, но ни липсваше шанс в някои срещи. Целта бе шестицата, но загубата от Виетнам бе фатална. Пред нас обаче няма отбор, който е с по-нисък стартов рейтинг от нашия. В женския шах има 4-5 състава, които са на съвсем друго ниво и ще ни трябва доста работа, за да им станем конкуренти. Класиране в шестицата обаче е постижимо за нас и се надявам на следващата Олимпиада да го направим. В отбора са изградени състезателки с характер", каза Василев. 

Мъжете, в състав Иван Чепаринов, Аркадий Найдич, Мартин Петров и Момчил Петков, стигнаха до 27-а позиция в крайното класиране, което според треньора гросмайстор Кирил Георгиев е добро надграждане от последните Игри. 

"За мен бе чест да бъде селекционер и капитан на отбора. Последните десет години бяха много тежки за нашия шахмат заради преразхода на средства, задлъжняване в големи размери и тн. Нашата федерация бе изключена от световния шахмат и фактически в последните десет години оцеляваме по случайност. Редица наши играчи отидоха в чужбина, в това число и аз. Шест години бях в Република Северна Македония, което се отрази и на нашия шахмат. Тази година се завърнах в България благодарение на Българска спортна федерация по шахмат (БСФШ), която ми предложи ролята на селекционер. Приех, въпреки че вътрешно се притеснявах. Хубаво е, че отборът бе подсилен с Аркадий Найдич, а Чепаринов, който игра на първа дъска, направи три точки и допусна само една загуба. Това се случи в мача срещу САЩ. Участваха и двама млади шахматисти - Момчил Петков и Мартин Петров, които са на 19 и 23 години. Въпреки това, те имат значими успехи в последните две години", заяви гросмайстор Георгиев.

"Аз в началото казах, че очаквам класиране в то 20, което е трудно, тъй като има десет отбора, които ни превъзхождат и други 30, които са равностойни на нашия отбор. В хода на турнира се видя, че отборът е сплотен и има добра обстановка. Около хотела имаше парк, където можехме да се разхождаме. Беше много тихо, което ни даваше възможност да се подготвим добре. В хода на турнира имаше проблеми. Първо Найдич имаше такива, но във втората половина той се разигра и завърши с 4 точки. Накрая се разболя Мартин Петров и той пропусна две партии. Въпреки това, справихме се добре. В последния кръг загубихме нещастно от Германия, като при загубата си Момчил можеше да рекламира трикратно повторение, но допусна неточност и партията не бе призната за реми, въпреки че то светеше на таблото.

"Този отбор има голямо бъдеще и разчитаме да покажем ръст още през следващата година на европейското първенство. Най-важното е, че успяхме да извадим българския мъжки шахмат от 65-о място, което не ни отива. Ние сме побеждавали пет пъти Русия на шахматни Олимпиади. Никой друг отбор няма такова постижение".

Председателят на БСФШ Милен Василев добави, че съживяването на мъжкия шахмат е факт и скокът от почти 40 места в класирането доказва това. Той е категоричен, че представянето и резултатите от Шахматната Олимпиада са "изключителен успех от морална гледна точка".

"След европейската титла на жените, аз и останалите хора във  федерацията си поставихме за цел да съживим шахмата за мъже. Създадохме един отбор с голям потенциал, с млади играчи, лидер Иван Чепаринов и попълнение Аркадий Найдич", заяви той.

"Много хора ни обвиняваха за това, че взимаме чужденци, но на Олимпиада трябва да отидат най-добрите. Сърбия стана европейски шампион с двама руснаци. Момчетата се сработиха и накрая видях истински отбор. Шахматът е индивидуален спорт и трудно се създава колектив. Началото беше колебливо, но на тези състезатели им трябваше време, за да се опознаят като личности. Това се случи бързо и от средата влязохме в нужния ритъм. Абсолютно съм сигурен, че на европейското първенство догодина доста отбори ще се съобразяват с нашия състав. За мен това 27-о място е изключителен успех от морална гледна точка". 

Василев също така благодари на Столичния общински съвет и на кмета Васил Терзиев за оказаната помощ относно подготовката и престоя на националите в Будапеща. Той обясни, че Министерството на младежта и спорта (ММС), в частност служебният министър Георги Глушков, отказва да финансира БСФШ заради наличието на вече лицензирана федерация Български шахматен съюз 2022. 

Василев призова лицензът на тази федерация да бъде отнет и да бъде отстъпен на БСФШ, която се грижеше за националите в Будапеща. В противен случай, добави Василев, Международната шахматна федерация (ФИДЕ) може да отнеме лиценза на БСФШ и това ще доведе "до края на българския шахмат". Василев обаче обясни, че министър Глушков "упорито отказва и се крие" от среща с ръководството на БСФШ. 


По публикацията работи: Светослав Табаков


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кръстан Кръстанов

Локомотив (Пд) привлече Кръстан Кръстанов

Кръстан Кръстанов ще играе през новия сезон в баскетболния Локомотив (Пловдив), съобщиха от клуба. "Терминаторът ще е черно-бял! Енергия, мощ, борба - добре дошъл на Кръстан Кръстанов в Локомотив Пловдив!", написаха пловдивчани. След дълги преговори “черно-белите” успяха да си осигурят услугите на стожера в подкошието Кръстан Кръстанов. Той е..

публикувано на 27.09.24 в 08:48
Балкан

Балкан надигра Берое като гост в контрола

Мъжкият баскетболен отбор на Балкан спечели срещу Берое с 81:68 (22:8, 22:18, 17:26, 20:16) в контролна среща, изиграна в Стара Загора. Още след първите пет минути на двубоя ботевградчани поведоха с 14:5 и спечелиха първата четвърт с 22:8.  В средата на втората част Балкан вече имаше аванс от 20 точки  - 34:14, а на полувремето водеше с..

публикувано на 27.09.24 в 07:40
Наполи

Наполи стигна 1/8-финал за купата на Италия без проблеми

Отборът на Наполи се класира за осминафиналите на Купата на Италия по футбол, след като победи Палермо с убедителното 5:0. Успехът бе улеснен и от това, че сръбският нападател на сицилианския тим Альоша Васич бе изгонен с директен червен картон преди час игра и през по-голяма част от второто полувреме Палермо игра с човек по-малко на терена...

публикувано на 27.09.24 в 07:34
Момент от мача Рома - Атлетик Билбао.

Рома се препъна, хаос в Лондон, Кабаков раздаде 6 картона (резултати от Лига Европа)

Отборите на Рома и Атлетик Билбао завършиха наравно 1:1 на „Олимпико“ в първия си двубой от шампионатната фаза на Лига Европа. „Вълците“ поведоха с гол на Артьом Довбик (32'), но „лъвовете“ стигнаха до равенството чрез попадение на Айтор Паредес (85'). Мачът беше ръководен от българска съдийска бригада, начело с главния рефер Георги Кабаков, който..

публикувано на 27.09.24 в 00:29
Павлин Николов.

Спират парите на Спартак (Варна) заради нападение срещу треньора

Президентът на Спартак Варна Павлин Николов прекратява финансирането на клуба в Първа лига. Причина за това са инцидентите по време на днешната тренировка на варненци, когато фенове прекратиха заниманието и удариха треньора на отбора Кириякос Георгиу.  Позиция на Павлин Николов - президент на ФК Спартак Варна, по повод инцидентите по време на днешната..

публикувано на 26.09.24 в 22:59

"Златното момиче" Силвия Митева откри свой клуб

Едно от "Златните момичета" в художествената ни гимнастика създаде свой клуб. Почти 10 години след като прекрати активната си спортна кариера Силвия Митева се реши да създаде клуб "Сияние".  "Още от дете всички знаете че съм израснала в залата и винаги съм знаела, че ще имам свой клуб. След като се отказах, не усещах, че трябва да го направя. Имах..

публикувано на 26.09.24 в 18:47

Четирима българи ще участват на СК по кикбокс в Ташкент тази седмица

Четирима българи ще представят страната ни тази седмица на световната купа по кикбокс в Ташкент. Националите ни получиха покана за участие в състезанието лично от президента на федерацията по кикбокс на Узбекистан - Айбек Нарметов.  В надпреварата  за призово класиране ще се състезават 2223 кикбоксьори от 42 държави, които ще се включат в общо 2628..

публикувано на 26.09.24 в 17:43