Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Добавки от преработени насекоми в храните – има ли от какво да се притесняваме?

Снимка: Pixabay

Използването на добавки от преработени насекоми в различни храни вече е официално одобрено от ЕС. Има ли потенциално рискове за здравето от използването на подобни добавки в човешките храни? Как да разпознаваме подобни продукти?

Как си представят граждани на столицата добавките от насекоми, които предстои да бъдат част от храните, които консумираме – чуйте в звуковия файл.

“В момента в България предприемачите в този сектор сме една шепа. Само един от нас произвежда брашна за фуражната индустрия, за селскостопански животни. Останалите, които сме по-малки предприемачи, произвеждаме основно за сектора с екзотични животни, т.нар. “жив фураж“ , обясни в ефира на “Нашият ден“ Анатоли Ценов, представител на Асоциацията на производителите и преработвателите на насекоми в България

По думите му в България няма законодателство, което да обобщи този сектор. Има европейските регулации, но това не означава, че има правила. Той вижда голям потенциал за развитието на сектора у нас.

Регулациите..

“Всяка една фирма, която иска да изкара продукт, предназначен за хора трябва да мине през одобрението на Европейската агенция по храните. Без положително становище от тях не може да бъде изкаран такъв продукт на пазара“, казва още той в интервю за БНР и посочва:

“До момента има преминати шест одобрения, най-голям отзвук имаше при последните две. Може да се каже, че имаше паника в общественото пространство“.

Според него темата е станала жертва на дезинформационната война. Като посочи, че една от “най-големите лъжи“ по нея е, че няма да се дава информация на етикета, че продуктът съдържа протеини от насекоми.

“Факт е, че има риск от алергии, такъв съществува“, подчертава той и пояснява:

“не е препоръчително да се консумира от хора, които имат алергии към ракообразни например, това обаче ще бъде отбелязано на етикета.“

Ценов разказа още, че друга лъжа е, която не е била опровергана от медиите е, че хитинът, който се съдържа в насекомите, предизвиквал рак.

“Това също е една лъжа, всъщност е обратното, той е в основата на някои от модерните изследвания за борба с рака“, посочва още той.

“Добавките на насекоми и консумацията на насекоми се използва от дълги години на много места по света, особено в Африка и Далечния Изток. Това е нещо напълно нормално. Всякакъв тип белтък, който прониква в човешкия организъм, бил той месо, яйца, риба или белтък от насекоми, е в състояние да предизвика алергична реакция. Както има хора, които са алергични към риба, яйца и меса, ще има и хора, алергични към белтъците на различните видове насекоми, но това е съвсем нормален процес в природата“, казва акад. Богдан Петрунов в ефира на “Нашият ден“

Според него нямаме основание за тревога. Той не вижда някаква по-голяма опасност от консумацията на насекоми в сравнение с консумацията на каквато и да е друга храна.

Крият ли рискове препаратите, с които се обработва средата, в която живеят насекомите?

“Възможно е да се развие алергична реакция към веществата, с които се третират тези насекоми, но такъв тип препарати се използват при обработката на всички видове храни. Тук няма нищо особено или извънредно. Ще има хора, които ще развият алергична реакция, но огромната част от хората ще бъдат неутрални към хитина или към другите съставки на насекомите или червеите“, посочва още той.

“Хората няма за какво да се притесняват, че могат да консумират храни с добавени вещества без тяхно знание. Законодателството е категорично, че те трябва да са обявени на етикета и правилата как да се случи това са ясни“, каза в ефира на “Нашият ден“ д-р Иван Генчев, директор на Дирекция "Контрол на фуражните и страничните животински продукти в Агенцията по безопасност на храните.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сакарско вино

На малък кръстопът в близост до гр. Харманли, или иначе казано – в сърцето на Сакар, където вината са меки, ароматни и с вкус на плодове, има малка винарска изба, първата в харманлийско, а сега част от по-голямо начинание. Избата е създадена през 2005 г. и има собствени лозови масиви, сред които тези с мерло са доста по-стари от самата нея...

публикувано на 26.02.25 в 16:05

Нарколепсията – невидимата битка със съня

На 28 февруари светът отбелязва Световния ден на редките болести – ден, посветен на повишаването на осведомеността за заболявания, които засягат малка част от населението, но имат сериозно отражение върху живота на пациентите. Едно от тези заболявания е нарколепсията – тежко неврологично разстройство, което драстично нарушава ритъма сън-будност...

обновено на 26.02.25 в 12:36

НБКМ отличи програма "Христо Ботев" с награда за медийно партньорство

На седмата официална церемония "Дарител на година" Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" отличи спомоществователите, партньорските институции и организации, допринесли през 2024 година за работата и мисията на НБКМ. Програма "Христо Ботев" на Българското национално радио получи наградата в категория "Медийно партньорство".  Наталия..

обновено на 26.02.25 в 12:23
Проф. Диана Попова

Слуховите нарушения при децата – причини, превенция и възможности

Проф. д-р Диана Попова , началник на Националния референтен център по аудиология и заболявания на слуха към клиниката по УНГ болести в УМБАЛ "Царица Йоанна – ИСУЛ", е гост в Lege Artis. Една част от заболявания, свързани с увреден слух, започват още при раждането. Прави се неонатален слухов скриниг в родилния дом или по-късно от ушни..

публикувано на 26.02.25 в 12:14

Първите симптоми на белодробния карцином – кога да се притесняваме?

Белодробният карцином остава една от водещите причини за онкологична смъртност в световен мащаб, въпреки напредъка в медицината и разнообразието от терапевтични възможности. Гръдният хирург д-р Анатоли Семков от Клиниката по гръдна хирургия в университетската многопрофилна болница за активно лечение "Св. Иван Рилски" споделя важни аспекти от..

публикувано на 26.02.25 в 12:05