Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Започва фестивалът "Алкантара" на остров Сицилия

Снимка: Alcantara festival

В град Дзаферана Етнеа на остров Сицилия започва  XXI Международен фестивал за фолклорна и съвременна  музика "Алкантара". В него ще участват музиканти от Франция, Испания, Германия, Словакия. В дните до неделя ще бъдат показани и различни занаяти от всички краища на острова.

Фестивалът носи името на известната река, която минава през град Дзаферана Етнея и в буквален превод означава "мост". Фестивалната програма се открива с танцов пърформанс на хореографа Даниеле Сардели. Музикантът и занаятчия Андреа Чесари ще покаже пред посетителите разнообразни видове тамбури от различни места в Италия. От 2003 г. той изследва народните традиции, песни и танци от Сицилия, Калабрия, Пулия, Кампания и Сардиния. Тази вечер пред публика той ще свири на арфа, тамбура, гайда и калабрийската лира.

Организаторите са подготвили и обучителен семинар за хората, които работят в сферата на културата и музиката. Ментори ще бъдат професионалисти от Норвегия. Форумът включва кратък обучителен курс и техники за приобщаване и представителство в сектора на изкуствата. Едно от най-интересните събития по време на фестивала е танцовата работилница по балфолк. Това е европейско фолклорно танцово и музикално движение, което обединява хора от различни възрасти и етноси. Творческото ателие ще бъде с музика на живо, в изпълнение на белгийска група, специализирана в този вид изкуство.

Участниците от Унгария ще покажат как се свири на унгарска мандрагора, а тези от Словакия ще изпълнят фолклорни песни в съпровод с традиционни инструменти от страната.


По публикацията работи: Бисерка Граматикова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Доц. Христина Дейкова (и.д. заместник-директор на Института за български език) и водещата Венета Гаврилова.

Отличие за Венета Гаврилова за отразяване на дейността на Института за български език

Днес Венета Гаврилова , авторка и водеща на предаването "За думите" , стана първата, удостоена с новоучредената награда на Института за български език "Проф. Любомир Андрейчин" при БАН. Специалната награда за цялостно, дългогодишно отразяване на дейността на Института за български език беше връчена по време на Десетия форум "Изследователски..

обновено на 31.10.25 в 16:37

Деца от дом "Олга Скобелева" показаха мечтите си в изложбата "Без филтър"

Днес в комплекса за социални услуги "Олга Скобелева" в Пловдив се откри изложбата "Без филтър" . Инициативата е част от отбелязването на Деня на народните будители , който се чества утре. Тя е създадена в сътрудничество между децата и младежите от комплекса и артистите на фондация "Пространства" . Целта на организаторите е да покажат изкуството..

публикувано на 31.10.25 в 15:09
Яник Лаенс

Хаитянката Яник Лаенс получи голямата награда за роман на Френската академия

Голямата награда за роман на Френската академия за 2025 година беше присъдена на хаитянската писателка Яник Лаенс, съобщи Льо Монд. Отличието е признание за романа ѝ "Нощни пътници". Победителят беше излъчен след оспорвано гласуване от третия път с 11 гласа срещу 10 за романа "Мост над Сена" на Полин Драйфус.  Наградата на Френската академия,..

публикувано на 31.10.25 в 12:59
Големият египетски музей

Големият египетски музей отваря врати

Големият египетски музей, строен в продължение на 20 години, отваря врати в събота, съобщи британският вестник "Гардиън". Това е най-огромното археологическо съоръжение в света, посветено на една-единствена цивилизация.  "Съоръжението е на стойност от 1 милиард щатски долара и е с площ от 470 000 квадратни метра. Туристите могат да стигнат от него..

публикувано на 31.10.25 в 12:46

Как се приготвя храната за космоса – демонстрация в Етнографския музей

В Националния етнографски музей започва демонстрация, която ще покаже как се създава храната, консумирана от космонавтите. Посетителите ще имат възможност и да опитат от нея. Инициативата има за цел да запознае публиката с процеса на лиофилизация – високотехнологична процедура, която позволява храната да запази своите вкусови и хранителни..

обновено на 30.10.25 в 16:38