Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приключва двудневната стачка на журналистите от италианския вестник "Република"

В полунощ приключва двудневната стачка на журналистите от ежедневника "Република“, който е един от водещите в Италия от 48 години насам.

"Редакционният екип никога не е продавал душата си и никога няма да го направи“ е девизът на журналистите на "Република“. 

Протестът е срещу собственика Джон Елкан, президент на футболен клуб "Ювентус",  а холдингите на фамилията Аниели и на автомобилната индустрия на Италия. Намесил се чрез свой  холдинг да продава на компании участващи на Tech Week в Торино статии и интервюта на журналистите, без да им го съобщи. 

Преди време те гласуваха вот на недоверие към директора на изданието Маурицио Молинари, но той остана на поста си. Напомнят му сега "да уважава  достойнството им на професионалисти, значението на вестника, неговата история и идентичност". 

Протестиращите от „Република“  имат подкрепата на профсъюзи и други медии. 

Ежедневникът Secolo d’ Italia нарича "шедьовър“ извършеното от Елкан, "направил социално чудо с обединяване в профсъюзната борба, образованите, интелектуалците, буржоазията, служители  и работници, обидени, унизени и измамени от наследниците на Аниели по различни причини,  свързани с бъдещето“

През октомври е стачката на техния холдинг "Стелантис“. 


По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени