Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Река Струма потече оранжева в района на Перник

Река Струма потече оранжева в района на Перник като замърсяването е от късния следобед вчера. С гневен пост в социалната мрежа кметът Станислав Владимров изрази възмущението си от нехайството на институциите.

"Река Струма бе отровена тази нощ. Държава няма! Сигнализирах веднага министъра на околната среда и водите, няма да направят НИЩО тази нощ. Евентуално утре”, написа късно снощи кметът. Днес служители на РИОСВ- София и на община Перник обхождат реката.

"Горе-долу е локализирано мястото, откъдето е тръгнало замърсяването. И сега искам да се вземат проби. Да видим тези проби какво ще излезе, макар че тя реката се е оттекла вече. Това е друга тема. Да видим какво ще излезе и откъде идва. Най- важното в тая ситуация е да се възстанови РИОСВ- Перник. Да си има дежурен, когато стане – дали е в малките часове, дали е през деня, реагира се веднага , имаме дежурни постоянно служители. Имаме общинска полиция вече, аварийното звено имат дежурни постоянно”, заяви Владимиров

РИОСВ- Перник бе закрита през 2020 година със заповед на тогавашния министър на околната среда и водите Емил Димитров. Сливането й с РИОСВ – София още тогава предизвика опасения сред местната власт и природозащитните организации, че това ще доведе до некачествено управление на компонентите на околната среда и водите на регионално ниво.


По публикацията работи: Весела Сукалинска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна