Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британи Браун победи олимпийската шампионка на 200 метра

Британи Браун
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Олимпийската шампионка от Кения Фейт Кипиегон спечели бягането на 1500 метра на новия женски турнир по лека атлетика "Атлос" в Ню Йорк, който се състоя за първи път. В същото време бронзовата медалистка от Париж Британи Браун победи олимпийската шампионка Габи Томас в бягането на 200 метра. Състезанието е създадено от предприемача Алексис Оханиан, като целта му е да събира постоянно елита в женската атлетика. Шампионките във всяка дисциплина печелят по 60 000 долара, като това е два пъти повече от Диамантената лига.

Кипиегон, която спечели трета поредна олимпийска титла в Париж, затвърди статута си на кралица на дългите разстояния, като завърши на 1500 метра за 4:04.79 минути. На повече от секунда зад нея завърши Дирибе Велтеджи от Етиопия, а кенийката Сюзън Еджоре-Сандърс завърши трета. Габи Томас водеше на 200 метра по последните 50 метра, когато беше изпреварена от Браун, която завърши с 22.18 секунди. "Чувствам, че спортът се променя и съм щастлива да съм част от това", коментира Браун. "Това е ново състезание и ние правим нещо ново", добави американката.

Мари Жозе Та Лу-Смит от Кот д'Ивоар спечели спринта на 100 метра с 10.98 секунди, като Британи Браун остана втора в тази дисциплина с изоставане от седем стотни. Олимпийската шампионка Марилейди Паулино от Доминиканската република спечели бягането на 400 метра с време от 49.59 секунди, докато Джасмин Камачо-Куин спечели бягането на 100 метра с препятствия за 12.36 секунди, само две седмици след като спечели и финала на Диамантената лига.

Сребърната медалистка от Париж Тсиге Дугума от Етиопия стана шампионка в бягането на 800 метра с време 1:57.43 минута.


По публикацията работи: Илиян Христов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна