Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 28 септември, събота, от 16 часа

"Ocho latin festival" се завръща у нас с второ издание

Сърцето на столицата тази събота (28 септември) отново ще запулсира в горещите ритми на Латинска Америка с Ocho Latin Festival.

Фестивалът е насочен изцяло към музиката на Латинска Америка и нейните поджанрове.

Целта му е да се популяризира латиноамериканската култура в България чрез музика и танци, пресъздавайки карнавалната атмосфера на топлите страни.

Фестивалът ще се проведе на ул. “Триадица”, която ще бъде затворена за коли и отворена за танци.
Входът ще бъде свободен, а програмата е подходяща за всякакви възрастови групи.

Акцент ще бъдат изпълненията на групите 𝗙𝗿𝗲𝗲 𝟰𝗔𝗹𝗹 – група, която свири кубински джаз, който е супер лек и танцувален, уточни Георги Попов, който е един от участниците в групата. Освен него във формацията свирят още Даниеле Феббо – бас, Светослав Миланов – клавир, Тодор Бакърджиев – тромпет и Юлиан Стоичков – саксофон.
Участват още 𝗕𝗮𝗻𝗱𝗮𝗱𝗲𝗹𝗣𝗮𝗱𝗿𝗲 и любимците на публиката от миналогодишното издание Calandria & 𝗧𝗿𝗼𝗽𝗶𝗰𝗮𝗹𝗕.

Освен основната музикална програма ще има и съпътстващи събития, уъркшоп по перкусии, работилница за афро-латино танци, DJ сетове и зумба.

Повече за предстоящото събитие разказаха гостите в “Добър вечер, София“ - Пиеро Епифания и Георги Попов.

"Идеята е да интегрираме всички, които обичат музиката на Латинска Америка - не само музиканти, танцьори, но дори и хора от театъра", разкри Пиеро Епифания.

"Афро-латинските танци ще са един прекрасен уъркшоп, който ще води Мария Косса, наша приятелка и невероятен танцьор с много силни африкански корени. Той, както и уъркшопът по перкусии ще създадат един добър фундамент, на който посетителите да стъпят, за да усетят ритмиката и след това като започнат изявите на групите, те ще са супер подготвени", разказа Георги Попов.

Водещи по уъркшопа по перкусии ще водят двама от най-изявените перкусионисти в България – Петър Йорданов-Бъни и Деян Петров-Дицата. Главен партньор на Ocho Latin Festival е Столичната община, на която организаторите изразиха своята благодарност, затова, че „прегърнаха“ идеята и точно в сърцето на нашия град ще има малко по-различна ритмика.
Фестивалът ще започне в събота от 16 часа в центъра на София.

Всяка година фестивалът за латинска музика у нас, представя различна тема в многообразните подстилове на този жанр – от типично латино и салса в първото издание, този път ще има аманго дуенде, латино кобес микс, освен това винаги имаме гости, които свирят интересна латинска музика, обичат тази музика и дават нещо различно на хората. Сред гостите е прекрасният танцьор Рамон, който ще води уъркшоп по Зумба, Del Padre сред които е Живко Василев - кавал. За финал групата от Барселона Calandria & 𝗧𝗿𝗼𝗽𝗶𝗰𝗮𝗹𝗕, които свирят традиционна авторска музика.

Още интересни аспекти чуйте от разговора на Яна Спиридонова в звуковия файл.

По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна