Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Не може да се смени полът, който се формира при зачеването"

Доц. д-р Румен Бостанджиев: Направиха се корекции в законодателството, за да не се окажем като САЩ, Канада

| Интервю
Доц. д-р Румен Бостанджиев
Снимка: БГНЕС

Няма смяна на пола, има заблуда, която води до погрешни интерпретации и страхове. Има изключително малко хора като тези, които страдат от това състояние на транссексуалност. В този случай се променя гражданският пол, издават се документи да ги дефинират от другия пол – но биологично, полът им остава такъв, какъвто е бил при зачеването.

Това коментира сексологът доц. д-р Румен Бостанджиев в интервю пред БНР по темата за смяната на пола и използвана от политиците.

Сексологът предупреди, че хормонални и оперативни намеси без да е променен гражданският пол се считат за нанасяне на тежка телесна повреда и е криминална проява. 

Над 160 граждански организации с отворено писмо до евроинституциите относно ЛГБТ закона за училищатаНС отхвърли проектите за промени в Закона за закрила на детето

За експлоатирането на темата в последно време той предупреди:

"За всеки разумен човек е разбираемо, че едно дете не може осъзнае сложността на тематиката и може да бъде подведено. Темата беше подета от различни идеологически и политически кръгове и влезе едва ли не в политкоректното говорено, че всяко дете се чувства свободно да избира своя пол. Точно срещу това бяха направени корекции в законодателството, за да не се окажем като САЩ, Канада където подобна практика дава тежки последствия и резултати.

Граждански активисти очакват реакцията на Европа заради промените в Закона за образованието

От позиция на практиката си д-р Бостанджиев сподели, че през последните 1 – 2 години има бум на подобни случаи на деца в семейства живели или живеещи в чужбина.

"Децата са информирани и в интернет са попаднали в сайтове, и такива групи, че ако ти станеш един от нас – бинарните хора или "ЛГБТ деца", че ще се реши проблемът в техния живот, че са се родили в неправилното тяло. Тези деца имат затруднения със своите връстници и когато попаднат в общност на хора, които ги убеждават да сменят пола си, се случва драматична ситуация. Децата се конфронтират с родители и това по нататък има тежки последици", разказа сексологът.

Той  е категоричен, че трябва да има открито противодействие на "да си смениш пола" и е необходим широк обществен диалог.

Цялото интервю с д-р Румен Бостанджиев чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна