Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

11-о издание на фестивала за иновативно изкуство "180 градуса"

Снимка: Стефана Петрова

София събира международни артисти от независимата сцена за иновативно изкуство "180 градуса". Със своето 11-о поредно издание фестивалът ще предложи разнообразие от събития с фокус върху експериментални интердисциплинарни формати.

Форумът обединява международни артисти от сферите на експерименталната музика, съвременния танц, пърформанса, визуалните изкуства и литературата, които ще представят своите интерпретации на тазгодишната фестивална тема: tacet. Фестивалът продължава да следва мисията си да показва експериментални подходи, които сплотяват и стимулират независимата сцена. Вече единадесет години форумът устоява като единственият форум у нас, посветен изцяло на артистичния процес и творческата непредвидимост.

Българският пианист Димитър Горчаков, участващ в множество международни проекти в областта на джаза, електронната и класическа музика, пърформанс артистката и поетеса Жаклин Вайхе (Германия), дигиталният артист Том Лейн (Великобритания/Германия), флейтистката Делфин Роше (Франция) и кураторката Виктория Драганова (България) са само част от участниците от девет различни държави в единадесетото фестивално издание. Т

Тази година в програмата на фестивала влизат също лаборатории, работилници, дискусии, лекции и други изненади.

В рамките на програмата ще се състоят: Лаборатория за креативност за млади артисти (6 октомври, Swimming Pool), насочена към ученици от гимназиите по изкуства, фокусирана върху създаването и реализацията на интердисциплинарни оригинални концепции; Лаборатория за импровизация (1 и 2 октомври, Сцена "Централни хали"), също предназначена за ученици, които изследват абстрактни звуци и спонтанно създаване на изкуство; Лаборатория за композиция (6 октомври, Клуб на пътешественика), ориентирана към млади композитори, които търсят да обменят идеи и да получат персонализирана обратна връзка; Лаборатория за критично писане (септември – ноември 2024) за студенти и млади професионалисти, които желаят да усъвършенстват своите умения за критично писане, докато се ангажират със съвременно изкуство и Студентска лаборатория (10 октомври, Swimming Pool), обединяваща студенти от Германия, Италия и България в артистични колаборации. Всички желаещи да се включат в някоя от лабораториите могат да кандидатстват в отворените покани. Дискусията на тема "Културни партньорства: Пътища за сътрудничество в културния сектор" (5 октомври, Клуб на пътешественика) пък се фокусира върху иновативни и устойчиви културни партньорства и предизвикателствата и възможностите при сътрудничество в културата.

Фестивалът "180 градуса" ще се проведе между 4 и 11 октомври в клуб DOM, "Червената къща", лоф.тъ, Swimming Pool, Фабрика 126, Tell Me и "Клуб на пътешественика".

Още за фестивала за иновативно изкуство "180 градуса" от разговора на Велин Манов с артистичния директор и основател на форума Александър Хаджиев и хореографа Калина Георгиева в "Артефир", може да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени