Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изборите в Австрия: Неизвестните ще останат до последния момент

Привърженици аплодират изказването на председателя на Партията на свободата на Австрия (FPOe) Кикъл (не е в кадър) по време на митинг на партията във Виена - 27 септември 2024 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Австрия се провеждат парламентарни избори. Очаква се оспорвана битка за първото място между крайнодясната Партия на свободата и управляващите консерватори от Народната партия. 
За първи път в Австрия крайната десница може да спечели парламентарни избори. Според политическите наблюдатели обаче е малко вероятно тя да оглави следващото правителство – всички демократични партии с изключение на управляващите консерватори се разграничават от десните популисти.

Неизвестните ще останат до последния момент. Не е ясно първото място, както не е ясно кои малки партии ще успеят да влязат в парламента. От това зависи разпределението на мандатите и възможните коалиции, обясни Кристоф Хофингер от социологическата агенция "Форсайт".

В деня на изборите интернет страниците на Народната партия и на либералната партия НЕОС отново станаха жертва на хакерска атака.

От средата на септември службите регистрират увеличен брой хакерски атаки и не изключват зад тях да стоят проруски групировки, които са особено активни след руското нахлуване в Украйна. Министерството на вътрешните работи е категорично, че изборния процес не е застрашен.

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени