Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВнР: Пътуванията до Държавата Израел и пребиваването там - единствено при неотложност

Снимка: БТА

Пътуванията до Държавата Израел и пребиваването в страната следва да бъдат предприемани единствено при случаи на неотложност. Това съветва Министерството на външните работи (МВнР) на своята интернет страница. Всички граждани, пристигащи и напускащи Държавата Израел чрез летище "Бен Гурион", следва да се информират предварително чрез своята авиокомпания за евентуални промени в техните полети, посочват от МВнР.


Днес и утре няма да бъдат извършвани полети до Израел от авиокомпания "България Еър", съобщават още от външното ни министерство и припомнят, че връзка с последните развития на ситуацията в региона на Близкия изток, Агенцията на Европейския съюз за безопасност на полетите публикува препоръка за въздържане от извършване на полети в израелското въздушно пространство до 31 октомври.

На всички български граждани, намиращи се на територията на Държавата Израел, МВнР напомня препоръката си за стриктно придържане към инструкциите на Израелската гражданска защита (Home Front Command) и за подаване на точни данни за продължителността на престоя си и данни за контакт до българското посолство в Тел Авив, с цел максимално съдействие от наша страна при необходимост:  

 https://www.bgembassytelaviv.com/emergencies.

При необходимост българските граждани могат да се обръщат към Посолството на Република България в Тел Авив и спешните телефонни номера - + 972 54 595 4379; +972 547640089.

Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно и на телефонните линии на дирекция "Ситуационен център": +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или на имейл: crisis@mfa.bg.

Вчера бе съобщено, че се предприемат мерки от българската държава за извеждането на сънародниците ни от Ливан. Министерството на външните работи уточни, че във връзка с ескалацията на ситуацията в Близкия изток и по-конкретно в Ливан служебният премиер Димитър Главчев и служебният министър на външните работи Иван Кондов са в постоянна връзка.

А служебният министър-председател свика днес среща в Министерския съвет с участието на представители на МВнР, Министерството на транспорта и съобщенията, на секретариата на Съвета по сигурността и службите. Тема на срещата са мерките на българската държава за безопасното извеждане на сънародниците ни от Ливан.

От МВнР призоваха българските граждани да преустановят всякакви пътувания до Ливанската република и незабавно да напуснат територията на страната.

При необходимост от съдействие, българските граждани в Ливанската република, могат да се обръщат към българското дипломатическо представителство в Бейрут, на следния номер: +961 5 453 658, както и на телефонни номера за неотложни случаи в извънработно време: +961 81 302 552; +961 76 697 766. Сигнали може да се подават и на имейл адреса на Консулската служба към Посолството: 

CONSULAR.BEIRUT@MFA.BG.

Днес беше съобщено още, че:

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени