Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руската авиация нанесе удари в Запорожие, украински дронове летят към Русия

Разрушена сграда в Запорожие, 29 септември 2024 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руската авиация бомбардира украинския град Запорожие.  Нанесени са значителни материални щети, ранени са най-малко 16 цивилни, съобщават АФП и Ройтерс.

При атаката срещу Запорожие, продължила два часа,малко преди и на разсъмване, са били разрушени - отчасти или напълно - жилищен блок, къщи, железопътна гара.

Повреден е бил и пътнически влак, който трябвало да отпътува за Солотвино на румънската граница. Сред ранените е и 8-годишно дете, съобщиха местните власти.

Руските военни са използвали 13 авиационни бомби за днешния удар, а за цялата седмица при удари в цяла Украйна са употребили 900 - сравнено с 40 крилати и балистични ракети и 300 дрона.

Причините управляемите авиационни бомби да са предпочитаното оръжие на руските сили са много - заради огромните запаси на това оръжие още от съветско време, сравнително евтиното им модифициране с уреди за сателитна навигация, разрушителната мощ на масата между половин и 3 тона, трудното им прехващане от противовъздушната отбрана, както и заради и факта, че могат да бъдат изстрелвани от руските летци, преди бомбардировачите им да влязат в обсега на украинските зенитчици.

Запорожие - град със 700 хиляди жители до войната, е средище на една от четирите украински области, за които Русия претендира, но руската авиация го бомбардира интензивно през последните седмици, тъй като е важен логистичен възел за снабдяването на украинската армия, която държи фронта на 50-ина километра на югоизток.

От друг логистичен център, но много по-близко до фронта в Донбас - Покровск, бе съобщено за смъртта на трима цивилни в резултат на руски артилерийски обстрел. От няколко седмици вече руската армия е спряна от украинците на десетина километра от Покровск. Заради постоянния обстрел десетки хиляди хора вече напуснаха този град и близките селища.

А от министерството на отбраната в Москва съобщиха за 125 украински дрона, които са били свалени над различни части на Русия през изминалата нощ. Според  данните на министерството фокусът на украинците е бил върху южната Волгоградска област - там са били прехванати 67 безпилотни апарата.
Според телеграм-канала Astra украинците са атакували авиобазата в Милерово, която се намира в Ростовска област. За взривове бе съобщено през нощта в близост до друго руско военно летище - край Ейск, на източния бряг на Азовско море, както и в района на Волгодонск.

Тези сведения засега не са потвърдени официално нито от руска, нито от украинска страна. 

Съобщено бе също, че украински безпилотен апарат е паднал върху жилищна сграда в град Воронеж, без жертви сред местните жители.
По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени