Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прогнозни резултати: Партията на свободата (FPÖ) печели парламентарните избори в Австрия

Членове на Партията на свободата на Австрия (FPOe) празнуват, след като са научили, че според първите прогнозни резултати печелят парламентарните избори в Австрия, 29 септември 2024 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

За първи път крайнодясната популистка "Партия на свободата“ печели парламентарните избори в Австрия. Според първите прогнозни резултати тя получава 29,1% от гласовете. "Народната партия“ на канцлера Карл Нехамер остава втора с 26,3 %.

В новия парламент влизат още социалдемократическата партия с малко над 20 на сто от гласовете, либералната партия НЕОС с 8,8 % и Зелените с 8,6 %. "Партията на свободата“ спечели не само с антиимигрантската си реторика, а и с отхвърляне на цялостната политика на канцлера Нехамер – както в икономиката, така и във външната политика. Австрийската икономика за втора поредна година е в рецесия. Крайната десница настоява за прекратяване на помощта за Украйна и отмяна на санкциите срещу Русия.

"Партията на свободата“ спечели не само с антиимигрантската си реторика, а и с отхвърляне на цялостната политика на канцлера Нехамер – както в икономиката, така и във външната политика.

Австрийската икономика за втора поредна година е в рецесия. Крайната десница настоява за прекратяване на помощта за Украйна и отмяна на санкциите срещу Русия. В първи коментар след вота лидерът й Херберт Кикъл подчерта, че изборната победа идва въпреки сплотената съпротива на – цитирам – „системните“ партии. И обяви, че иска да бъде следващият австрийски канцлер:

"Изборите са сърцето на демокрацията и австрийските избиратели днес ясно заявиха кой е победител. Това е заявка за промяна в Австрия. Ние винаги сме казвали, че сме готови да оглавим правителството".

Очакванията във Виена са за сложни коалиционни преговори. Единственият възможен коалиционен партньор за "Партията на свободата“ е управляващата "Народна партия“ – само тя не се разграничи от десните популисти. Но канцлерът Карл Нехамер засега е категоричен, че няма да допусне лидера Херберт Кикъл в правителството.

Нехамер призна изборната загуба и заяви, че задача за неговата "Народна партия“ ще бъде да разбере защо австрийците са предпочели радикализацията през разума.

"Да отстояваш позиции, да решаваш проблеми, а не да се храниш от тях – това не е просто политическо послание, а вътрешно убеждение. По-важното е да убедим хората в правотата на това убеждение", заяви Нехамер пред симпатизанти в партийната централа във Виена.

Срещу участието на Кикъл в кабинета се обяви и президентът Александър ван дер Белен, който заяви, че няма да връчи мандат за съставяне на правителството на крайната десница.

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени