Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

90-годишнината на Васил Казанджиев увенчава есенните "Софийски музикални седмици"

| Интервю
Васил Казанджиев

На 30 септември в камерната зала "България" с концерт ще бъде отбелязана 90-годишнината от рождението на акад. Васил Казанджиев. В програмата ще прозвучат произведения на композитора в изпълнения на квартет "Фрош", пианистите Гергана Несторова, Надежда Цанова и Стефан Врачев, Анжела Маджарова - арфа и Виктор Теодосиев - валдхорна.

Струнният квартет "Фрош" е един от най-верните застъпници на идеята българската музика да има достойно място по сцените. И точно затова поне шест са произведенията, които Васил Казанджиев е посветил на ансамбъла. Сега своята софийска премиера ще има неговият съвсем нов Клавирен квинтет, изпълнен първо на фестивала "Мартенски музикални дни" в Русе. 

"Вече повече от 15 години имаме това сътрудничество с него, което започна с моето желание да изсвирим Третия му квартет, който аз много харесах от един компактдиск, който точно беше излязъл. И така, след нашето запознанство, това сътрудничество толкова години продължи и е изпълнено с изключително много приятни моменти, взаимно доверие и много голяма радост, че можем заедно да постигнем толкова много неща", сподели примариусът на квартет "Фрош" Негина Стоянова.

Вдъхновение за доайена сред българските композитори през последните години е и пианистката Надежда Цанова. В юбилейния концерт на 30 септември тя ще представи премиерно Соната за пиано №14, написана през 2017 г. Едно от успешните проявления на това партньорство беше и камерният балет за пиано и три примабалерини "Надежда за балет".

Повече за работата на музикантите с акад. Васил Казанджиев и за програмата на концерта, с който ще завърши фестивалът "Софийски музикални седмици" 2024, чуйте в интервютата с Негина Стоянова и Надежда Цанова в звуковите файлове.
 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна