Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Митове за диетата на онкопациентите и грешки в храненето при хората в добро здраве

2
Снимка: Елена Бейкова

Онкоболните пациенти трябва да изключат от менюто си само преработените меса, като колбаси, както и пържени и панирани храни. Всичко останало, което съдържа въглехидрати, белтъчини и мазнини, е нужно на техния организъм, за да се бори със заболяването. Тези препоръки бяха отправени от медицински специалисти по време на дискусия, организирана от фондация "Една от осем", която подкрепя жени с рак на гърдата. Алкохолът и цигарите също са забранени при лечение на раково заболяване

Кои са най-разпространените митове за диетата на онкопациентите и какви грешки в храненето допускат хората в добро здраве?

Гладът убива раковите клетки. Захарта ги "храни". Пациентите с рак не трябва да ядат месо. Глутенът и млечните продукти причиняват рак. Това са едни от често срещаните митове, обсъждани в социалните мрежи и форумите, развенчани от проф. Дарина Найденова, лекар-специалист по хранене и диететика.

Соковете за изчистване на организма са полезни, но ако не заместват храненето на закуска или обяд, обясни проф. Найденова. Изключването на животински храни няма да навреди, ако се ограничи максимум до 5 дни месечно. Колкото до хранителните добавки, няма универсални продукти, които да са подходящи за всеки онкопациент.

Въпросът какво не трябва да консумират пациентите с диагноза рак се поставя първо пред лекуващия онколог, разказа доц. Ася Консулова от специализираната онкологична болница в столичния квартал "Дървеница". 

При затруднения с апетита или с приема на стандартни храни, пациентите с онкологични заболявания могат да опитат с така наречените ентерални храни. Това са медицински храни с лесно усвоими белтъци и добре балансиран минерален състав. У нас от средата на миналата година Здравната каса заплаща 12 вида такива храни за хора с тежка или средна форма на малнутриция, а проблем е, че могат да се изписват само от гастроентеролози, обясни д-р Антоанета Тончева от Сдружение "Общност Мостове".

Лекарите-специалисти по диететика препоръчват консултация за храненето на онкоболни да се прави още при поставяне на диагнозата

На здравите хора се препоръчва хранене през 3-4 часа и баланс в консумираните видове храни. Проф. Найденова обясни най-честите грешки, които се допускат:

"Масово се вижда, че дори от детска възраст се пропуска да се закусва и обядва нормално. Решават, че могат вечерта да компенсират. Това е масова грешка, по света го няма! Това е физиология, не е каприз". 

Репортаж на Елена Бейкова в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл. 


По публикацията работи: Наталия Кръстева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна