Забелязваме го едва когато изхрущи под краката ни, а той заслужава далеч повече внимание и… уважение! Защото е несравним лечител, освен това е много вкусен! Запознайте се с Helix Aspersa Maxima - вид мекотело и по-точно охлюв, но не кой да е, а отглежданият във фермата за охлюви в село Българево. През последните години въпросният Хеликс се превърна във водеща атракция в китното черноморско селце.
Туристите пристигат тук, за да се запознаят с целия процес на отглеждане на слузестата твар. След което се отбиват в ресторанта, за да я … хапнат. „Ние отглеждаме между 900 хиляди и 1 милион охлюва. Сега ни заварвате в период на репродукция“ - казва собственикът на фермата Пенчо Петков, който от години развива този трудоемък бизнес. Охлювът е хермафродит, но той задължително се чифтосва, за да снася яйца, които се излюпват в инкубатор и се пускат в т.нар. „угоителни паркове“. И там, в рамките на не повече от 4 месеца, мекотелите достигат своята полова зрялост и са готови за консумация или за продажба – научават туристите, докато ги развеждат из фермата в Българево. „Още на входа ги посрещаме с пастет от охлюви“ – казва Пенчо Петков и допълва:
Охлювът е царят на гурмето. Ала в българската кулинария симпатичната твар е незаслужено пренебрегната. Затова пък в Българево човек може да се запознае с невероятните му кулинарни въплъщения. За децата пък е предвидено отделно меню - пилешко. Защото най-малките веднага се привързват към коремоногите гадинки и категорично отказват да ги консумират.
„Те ги приемат като домашен любимец. Имаме например най-големия сухоземен охлюв и те много се впечатляват. Подаряваме им живи охлюви, малки бебета и след година те идват при нас и ни връщат по 20-30, тъй като охлювите междувременно са станали родители. Общо взето сме изградили нещо като мрежа от голямо охлювово семейство“ - шегува се Пенчо Петков.
Наскоро фермата му спечели европроект за изграждане на Музей на охлюва. Сградата е почти готова, намира се в самата ферма. В няколко зали ще бъде представена историята на охлюва по нашите земи още от времето на неолита, както и неговите приложения във фармацията, козметиката и гурме културата. Туристите ще се запознаят с невероятното разнообразие от видове, а в една от залите ще има експозиция на живи екзотични охлюви.
Петков разказва как до 2014 г. цялата продукция на фермата му е отивала за Франция, Белгия, Италия и Испания. Но след сериозни икономически трусове, настъпва преломен момент и той решава да я превърне в туристическа атракция, възползвайки се от близостта до нос Калиакра, Балчик и черноморските ни курорти. Днес Пенчо Петков не съжалява за решението си, защото въпреки кризите, клиентелата не намалява. А с откриване на Музея на охлюва той се надява неговите Helix Aspersa Maxima да придобият още по-голяма популярност сред гостите на Северното ни Черноморие.
Снимки: ecotelus.com
По разнообразие на птици страната ни заема едно от челните места в Европа и попада в ТОП 5 на дестинациите за т.нар. бърдуочинг или орнитологичен туризъм на Стария континент, научаваме от разговора ни с д-р Георги Герджиков, който от години развежда..
Скалните венци, надвесени над река Русенски Лом и нейните притоци Бели, Черни и Мали Лом са магнит за природолюбители и търсачи на висок адреналин. Целият район е известен като Поломието или „Планина под равнината“. В течение на хилядолетията тук реките..
“София за начинаещи в 55 стъпки” – така се нарича туристическата обиколка на българската столица, организирана от Общинското предприятие „Туризъм“ (Visit Sofia). Безплатният пешеходен тур е подходящ за хора от всички възрасти, продължава 1 час и 45..
През 2009 г. една държавна компания в Шанхай пуска на пазара кисело мляко с марка "Мусилиян", както наричат село Момчиловци в Китай. Появата..