Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 18 юли 2024 година

Снимка: Радио Видин

Българският патриарх Даниил е на посещение във Видин. В храм "Св. Димитър Солунски" всеки желаещ лично може да получи благословията на Негово Светейшество.


Правителството прехвърли със свое решение на Община Враца собствеността върху имоти - частна държавна собственост за изграждане на индустриален парк. Те се намират в града под Околчица и представляват седем терена с обща площ 336 238 кв. м и сгради в два от тях. Община Враца получава и държавен имот в село Паволче. По решение на правителството статутът на терен и сгради в него, представляващи бивше Основно училище „Христо Ботев“ в селото, се променя от публична на частна държавна собственост. Имотът се предоставя в собственост на Община Враца и ще бъде използван за изграждане на общински образователен и културен център. Той ще предоставя интерактивни възможности за обучение на деца и ученици, като ще служи за платформа за обмен на знания между село Дивляна в Сърбия и село Паволче в България. Като партньор по проекта Община Враца ще извърши преустройство на училищната сграда и ще обособи нови помещения. 


Представители на институции, обществени организации и граждани поднесоха венци и цветя пред паметника на Левски в Монтана в чест на 187-годишнината от рождението му, съобщават от Общината. Пред присъстващите представител на Историческия музей разказа за живота и делото на Васил Иванов Кунчев – идеолог на българската национална революция, организатор и ръководител на българското националноосвободително движение, Апостол на българската свобода.


По над три пожара на ден средно са гасили огнеборци от Монтана от началото на месец юли. Най-често са горели сухи треви. Двама души са пострадали.


Напълно е ликвидиран пожарът, който горя вчера в  покрайнините на Брегово. Причината за възникването му е небрежност при боравене с открит огън, каза главен инспектор Димчо Горанов, началник Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" - Видин.


Професионален празник отбелязват днес, 18 юли, спасителите от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". По този повод и за да ни запознае със спасителната работа, която извършват служителите от видинската пожарна служба, разговаряме с главен инспектор Георги Георгиев, началник на сектор "Превантивна и контролна дейност" в Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защитата на населението" (РДПБЗН) - Видин. 


Занятие по пожарна безопасност се проведе днес, 18 юли, в СУ „Васил Левски“ в град Кула. Това е третото събитие на Детската академия за спорт и превенция това лято.


В петък, 19 юли, ще бъде отворена границата със Сърбия между селата Салаш, община Белоградчик и Ново корито в Княжевац, Сърбия. На българо-сръбската граница започва 99-ото издание на международния събор при прохода Кадъ Боаз. От години се говори за изграждане на граничен пункт на Салаш-Ново корито. 


Четирима обвиняеми за трафик на мигранти получиха наказания от съда по дело на Районната прокуратура във Видин. Единият от тях е наказан с 5 месеца „лишаване от свобода“ при първоначален общ режим на изтърпяване. 


Температурите на Балканския полуостров и на север от него са с между 12 и 14 градуса над средните максимални за сезона. Това продължава цяла седмица, макар че в началото, когато започна вълната беше не толкова интензивна. 


Над 10 дни продължава горещата вълна в България, с температури около 40 градуса. Видин не прави изключение от общата картина, въпреки че районът се отличава с малко по- особен климат от останалата част на България. 


С повишаване на температурите все по-често се срещат змии, които са и по-агресивни, заради сушата. Тази година случаи на ухапвания от отровни змии е имало в района на Белоградчик при берачи на боровинки, каза д-р Любомир Виденов, завеждащ филиала на Спешната медицинска помощ във Видин. 


Филм представя колекциите на Видинския музей. Заснет е по сценарий на археолога д-р Ваня Ставрева. В създаването му участват също уредниците Николай Казашки, Светослава Светославова и д-р Катерина Дюлгерова. 


Доброволческа акция по почистване на лятното кино започва в Ново село. Целта е след 40 години да бъдат възстановени прожекциите под открито небе. Инициативата е на група млади хора, обединени в сдружението "Киногледка".


Жители на мездренското село Зли дол предприеха действия за почистване и облагородяване на належащи участъци в селото. В инициативата с доброволен труд се включват около 10 души. 


В мездренското село Моравица организаторите от кметството и местното читалище вече са готови да посрещнат гостите на Пети национален фолклорен фестивал „Пей, танцувай и в Моравица лудувай”. Той ще бъде открит в 11.00 часа на 20 юли (събота).

По публикацията работи: Соня Валериева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Нови културни преживявания създава "Резиденция баба" във видински села

Участниците в десетото издание на инициативата "Резиденция баба" се събраха във видинското село Делейна. В първия ден от своята съвместна дейност младите хора, които тази година са 18, се запознаха с инициативата и постиженията й до момента.  "Набелязахме основни задачи, в каква посока ще тръгнем като група... Първата среща беше като въведение, за..

публикувано на 31.08.24 в 17:18

Завърши традиционното "Забавно лято в библиотеката" в Мездра

Библиотеката при Народно читалище "Просвета 1925" Мездра организира в продължение на два месеца изяви под мотото "Забавно лято в библиотеката“. Те преминаха в три основни направления. В  понеделник заниманията бяха посветени на четене на творби от препоръчителните списъци, отбелязване на годишнини от рождението на детски писатели, известни..

публикувано на 31.08.24 в 15:15

Безплатен скрининг за рак на маточната шийка започва във Враца

Безплатни гинекологични прегледи с цел ранно откриване на онкологични заболявания започват от 1 септември, неделя, във Враца. Ще бъдат обхванати 200 жени на възраст от 20 до 49 години, независимо от здравноосигурителния им статус. Прегледите ще се извършат по програма на Министерството на здравеопазването за профилактика на рака на шийката на матката...

публикувано на 31.08.24 в 13:55

20 години от основаването на читалище "Славяна" отбелязват в Плешивец

20-годишнина чества читалището в село Плешивец, община Ружинци. Народно читалище "Славяна" е основано през 2004 година, след като десетилетие по-рано спира дейността на Народно читалище "Златен извор 1927". Новото културно средище получава името на бивша учителка, която е и изявен читалищен деец.  Годишнината на читалище "Славяна" се отбелязва с..

публикувано на 31.08.24 в 12:38

Европейски дни на наследството във Враца

За поредна година Община Враца се присъединява към съвместната инициатива на Съвета на Европа и ЕС - Европейски дни на наследството със серия от инициативи. Първото събитие, част от програмата, е Фестивалът за древни култури "Слънцето на Тодорка" - който ще се проведе в периода 6-9 септември 2024 година в местността "Валога" - село Оходен. В периода..

публикувано на 31.08.24 в 12:05

Започна второто издание на фестивала "Отвори Враца 2024"

Второто издание на фестивала "Отвори Враца 2024" ще се проведе тази събота и неделя в града под Околчица. "Open Vratsa Festival" е културно събитие, което съчетава съвременно изкуство, музика и култура с традиционните елементи на град Враца. Провежда се на улица "Търговска" и в Етнографския комплекс "Софроний Врачански" . За организацията на фестивала..

публикувано на 31.08.24 в 11:15

Фолклорен фестивал в мездренското село Царевец

Осмото издание на Националния фолклорен фестивал "Белокаменица 2024г.", започва днес,  от  10:30 часа на площада пред кметството в Царевец. Предстои един различен ден, изпълнен с много настроение и носещ в себе си магията на българския фолклор.  Гости на фестивала ще бъдат - Гайдарска формация "Орфикус", гр. Смолян, обичаната от всички фолклорна..

публикувано на 31.08.24 в 10:20