Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БНР ще записва и излъчва концерти от Банско Джаз Фест 2023

Музиканти от Симфоничния оркестър на БНР ще участват в откриването на фестивала

Марио Ангелов
Снимка: Лили Големинова

Българското национално радио ще записва и излъчва концерти от Банско Джаз Фест 2023, за да стигне най-свободната музика до милиони слушатели у нас и по света. Това стана ясно при обявяването на програмата на фестивала. БНР е партньор на Банско Джаз Фест 2023.

Музиканти от Симфоничния оркестър на БНР ще участват в откриващия концерт. Проектът "Среща в приказка(та)" ще представи нов прочит на музиката на Йосиф Цанков от неговия внук, тромбониста Велислав Стоянов и джаз трио заедно със щрайха на Радиооркестъра.

"Българското национално радио ще запише повечето концерти от фестивала и по този начин наистина всички ще бъдат в джаза и всички ще бъдат в Банско. Програмите на БНР ще излъчат записите на тези концерти и така те ще достигнат до много широка аудитория," каза Марио Ангелов, директор на дирекция "Музикална продукция и състави". Той добави, че се радва как един нестандартен, кросоувър проект е избран за начало на Банско Джаз Фест.

Джазът отново ще преобрази Банско тази година от 5 до 12 август. В продължение на осем вечери на откритата сцена на площада с гости от цял свят – Австралия, Великобритания, САЩ, Колумбия, Словения, Германия, Италия, Норвегия и водещи български джазмени, публиката ще може да се наслади на най-доброто от най-свободната музика.

Интересна музикална посока на фестивала са проектите, създадени специално за форума. Петко Славов, който от години гради успешна кариера в САЩ, ще се събере в Банско за първи път с Христо Вичев и Владимир Кърпаров. От Париж ще дойде тромбониста Георги Корназов със свой квартет и новия проект "Поетични мечтатели".

Във фестивалната програма се открояват имената на Камелия Тодорова, Мирослава Кацарова, Живко Петров със своето трио, Цинга Манга Фънк с тяхната вокалистика Ева Перчемлиева-Тъканова. Сред гостите са британските певици Зара Макфарлън и Луси Удуърд, саксофонистът Анди Шепърд с норвежкото трио Еспен Ериксен, австралийския китарист Франк Гамбали, кубинският пианист Алфредо Родригес и други.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!