Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БНР и БАН разширяват сътрудничеството си със съвместни инициативи

Генералният директор на БНР Милен Митев и председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски
Снимка: Ани Петрова, БНР

Българското национално радио и Българската академия на науките ще си сътрудничат за популяризиране на научната дейност и научните изследвания, провеждани в Академията, както и ще осъществяват съвместни инициативи. Това предвижда подписаният от генералния директор на БНР Милен Митев и председателя на БАН акад. Юлиан Ревалски  Меморандум за сътрудничество.

Акад. Ревалски благодари, че програмите на общественото радио дават възможност на учените да представят своята работа пред широка аудитория и отбеляза, че се надява това партньорство да продължи и да се доразвива с нови идеи.

„Науката е двигателят на човечеството“, каза генералният директор на БНР. Той посочи, че живеем във време на свръхинформация и затова мисия на медията е не само да информира за научните постижения, но и да разказва за науката по начин, който да достигне до повече хора.

Като съвместна инициатива  Милен Митев предложи чрез ресурсите на националното радио научни книги да бъдат превърнати в звукови формати. Акад. Ревалски обясни, че в последните години учените от БАН са подготвили близо 30 издания, насочени към сънародниците ни в чужбина и чрез аудиоверсиите тези книги ще могат по-лесно да достигнат до тях. По време на срещата беше обсъдена възможността да се създаде рубрика, която да представя институтите на БАН – научните постижения, актуални проекти и новости.

На церемонията в Академията присъстваха директорът на програма „Христо Ботев“ Кин Стоянов и научните секретари на БАН доц. Ина Анева и проф. Деница Борисова. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!