Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Симфоничният оркестър на БНР открива концертния сезон на 27 септември

Симфоничният оркестър на БНР открива новия си сезон с концерт на 27 септември, петък, от 19.00 ч. в зала „България“. Под палката на главния диригент Константин Илиевски ще прозвучи Сюитата за гъдулка и симфоничен оркестър„Земя на рози“от Георги Андреев. Произведението е победител в конкурса „Симфонично произведение в 7/8”, а солист ще бъде авторът му.


За пръв път българската публика ще чуе обещаващия пианист Дмитрий Юдин. През юни в оспорвана надпревара той спечели поделена Втора награда на престижния конкурс „Геза Анда“ в Цюрих, присъдена му от жури, в което участваше и Марта Аргерич. Там Юдин получи и Специалната награда на БНР, обявена от маестро Илиевски.Възпитаник на Московското музикално училище „Гнесини“ и пълен стипендиант на Manhattan School of Music, едва 23-годишен, той вече е победител в MSM Eisenberg-Freid, носител на наградата HMA Foote и на Втора награда в конкурса Wideman. В София Дмитрий Юдин ще е солист в Концерт за пиано и оркестър в ла минор от Роберт Шуман. Замислена като „нещо между симфония, фантазия и концерт“, творбата е най-значимата в този жанр в немската музикална литература от средата на 19 век и има специално място сред романтичните образци.


В откриващия си концерт Радиосимфониците ще изпълнят и Първата симфония от Йоханес Брамс. Композиторът работи близо две десетилетия върху тази творба, в която се редуват драматично развълнувани и лирично грациозни образи. Тя е почит към героичните симфонии на Бетовен, но и към романтизма на Шуберт, Шуман и Менделсон. Първата симфония на Брамс е в Топ 10 на най-великите симфонии на всички времена, избрани от 151 диригенти в допитването на BBC Music Magazine.

Билети в Рекламно-информационния център на БНР (бул. "Драган Цанков" №4) и в мрежата на Ивентим.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!