Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министърът на културата Мартин Иванов посети археологическите разкопки край Мурсалево

Продължават разкопките по трасето на бъдещата автомагистрала „Струма“, извършвани под ръководството на проф. Васил Николов от Археологическия институт към Българската академия на науките в местността “Деве боаз“ край село Мурсалево. Доста интересни са откритията в ранното неолитно селище на възраст повече от 8 хиляди години - най-старото в Европа. Днес на обекта бе министърът на културата Мартин Иванов. „Идеята е да се изгради музей на открито, за да може жители от всички страни на света да видят онова, което е съхранено от нашата земя“, каза министър Иванов.

Предстоят разговори с ръководството на Агенция “Пътна инфраструктура“, за да се използва максимално срокът, който изпълнението на проекта позволява, за да се извърши работата докрай. Ще се водят и разговори за откупуване от държавата на допълнителен терен за продължаване на проучванията. /чуйте звуковия файл




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Ясен е кандидатът за оператор на Анаеробната инсталация край Благоевград

Консорциум „Еко Благоевград 2024“ ДЗЗД е дружеството, подало документи за участие в обществена поръчка за избор на оператор на Анаеробната инсталация и Системата за събиране на разделно събрани биоразградими отпадъци край Благоевград. Офертата на участника бе отворена от конкурсна комисия днес. Предстои тя да се произнесе дали внесените документи..

публикувано на 21.08.24 в 16:32

На пазара в Благоевград: И купувачи, и продавачи страдат за българските сортове

Оживление цареше днес на Кооперативния пазар в Благоевград. В края на август тържището в областния център привлича с изобилието от зеленчуци и плодове. Въпреки че на тържището е много оживено днес, повечето търговци казаха, че пазарът е слаб, има за всички, но все повече пада покупателната способност на българина. Някои продавачи се..

публикувано на 21.08.24 в 15:36

Задължаха 49-годишен мъж за отглеждане на коноп

Задържаха 49-годишен мъж по обвинение за незаконно отглеждане на коноп и държане на високорисково наркотично вещество с цел разпространение в големи размери. В Окръжна прокуратура – Благоевград са постъпили материали за образувано досъдебно производство за извършените престъпления.  На 19.08.2024 г. във връзка с получен сигнал полицейските..

публикувано на 21.08.24 в 15:12

Спират водата на булевард ”Джеймс Баучер” в Благоевград

Във връзка с реконструкция на уличен канал по булевард ”Джеймс Баучер”, на 22.08.24г. (четвъртък) и 23.08.24г. (петък), от 8:00 часа до 17:00 часа водоподаването ще бъде преустановено по булевард ”Джеймс Баучер” в участъка от улица ”Даме Груев” до булевард ”Васил Левски” и по улица ”Полковник Димов”. От ВиК Благоевград препоръчват на всички..

публикувано на 21.08.24 в 14:53

Базар в подкрепа на Алекс

За пореден път Благоевград се обедини в подкрепа на благородна кауза. Този път  тя е за Алекс. 16-годишното момче страда от болестта на Дюшен - мускулна дистрофия. То се нуждае от спешно лечение в Турция, сумата за лечение е 30 хил. евро и голяма част от парите са събрани, но не достигат 18 000 лева. Клуб за бъдеще – Благоевград,  Фондация..

публикувано на 21.08.24 в 14:15

Перничанка открадна пари от православен храм

Задържана е перничанка, откраднала пари от православен храм. Сигналът за кражбата е подаден вчера в дежурната част на Първо районно управление. Полицаи посетили светата обител и на място задържали 43-годишна жена.  По първоначални данни е установено, че тя е откраднала неголяма сума пари от панер за дарения. Проверява се дали задържаната перничанка не е..

публикувано на 21.08.24 в 12:25

Задържаха перничанин за хулиганство

31-годишен перничанин е задържан за хулиганство на пътя, съобщиха от полицията. Срещу него е започнато досъдебно производство. Вчера на обяд е подаден сигнал за възникнал скандал между двама водачи на автомобили на автомагистрала „Струма“. При спор за нарушено предимство, единият от тях счупил стъкло на шофьорската врата и ляво огледало на товарен..

публикувано на 21.08.24 в 12:18