Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Долна баня дадоха старт на новата учебна година

Празничен и слънчев, по традиция изпълнен с много усмивки, трепети и вълнения бе първият учебен ден в Долна баня. От ранни зори към трите учебни и учебно-възпитателни заведения в рилската община заприиждаха празнично пременени ученици, учители, родители и граждани за тържественото откриване на новата 2016-2017 година. Начало на празничните церемонии дадоха възпитаниците от Обединеното детско заведение "Юрий Гагарин", които след тържествения водосвет, отслужен от енорийския свещеник ставрофорен иконом Пламен Димитров преминаха под пъстър цветен венец. За здрава и успешна година менче с вода плисна директорката Радостина Велчева. В детското заведение се обучават 200 малчугани в седем групи, от които една е яслена група. Тържествено бе открита новата учебна година и в Професионалната гимназия "Христо Ботев", където 220 ученика от града и селищата от района усвояват тънкостите на трите професии - оператор в производството на облекло, оператор в дървообработването и техник-лесовъд. Учениците, колегите и родителите бяха сърдечно поздравени от директорката Маргарита Пандова с първия учебен ден с пожелания за здраве и успешна нова година. Особено празничен бе първият учебен ден в 165-годишното долнобанско школо Средното общообразователно училище "Неофит Рилски", където за първи път прага му прекрачиха 48 първокласници, а за последен 20 абитуриенти, изучаващи туризъм. 455-те ученика от долнобанската гимназия, учителския колектив, родителите и гражданите бяха сърдечно поздравени от директорката Петя Янева, след което тя удари и първия звънец, а учениците, водени от първолаците преминаха под пъстър есенен венец към родното школо. Приветствие поднесе към всички и секретарят на община Долна баня Красимир Терзийски, а поздравителни адреси бяха изпратили кметът на Долна баня Владимир Джамбазов и председателката на общинския съвет Лиляна Драганова. Поздравителен адрес изпрати и областната управителка на Софийска област Росица Иванова до всички ученици и учители от общината. След поздрава от първолаците приветствие поднесе към всички и майката на първокласника Георги Анета Арнаутска. За всички първолаци община Долна баня бе осигурила за първия учебен ден по един комплект учебни помагала.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Венцислав Алексов

Без автомобили покрай училищата в първия учебен ден

Без автомобили покрай училищата в първия учебен ден призоваха от полицията в Перник. Препоръчително е родителите да придружат децата си пеша. Ако това не е възможно, да не спират с колите  на или пред зоните на  пешеходните пътеки, за да не пречат на видимостта на останалите водачи. На 16 септември в районите на училищата ще има полицейско присъствие...

публикувано на 13.09.24 в 14:22

Дупница се включва в кампанията “Да изчистим България заедно”

Община Дупница се включва в кампанията “Да изчистим България заедно”, и нициативата се провежда на 14 септември, събота. Още днес служители на Общинска администрация почистиха местността Дренски рид и Скаутското игрище.  В съботния ден гражданите сами могат да изберат място за п очистване, като общината ще осигури чували за отпадъци и ръкавици. От..

публикувано на 13.09.24 в 14:12

Присъди за източване на дебитни карти в Кюстендил

Подсъдим за използване на дебитна карта без съгласието на титуляра беше признат за виновен от Окръжния съд в Кюстендил. Съдът му наложи наказание "лишаване от свобода" за срок от 1 година, при първоначален "общ" режим. Съдът призна подсъдимия 29 г. мъж, осъждан, от област Велико Търново, за виновен в това, че за времето между 15 и 17 юли м.г., в..

публикувано на 13.09.24 в 13:34
Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов

Катастрофа с военнотранспортен самолет у нас

Министърът на отбраната Атанас Запрянов отменя авиошоуто в Трета авиационна база заради катастрофа с военнотранспортен самолет  L-39 ZA, съобщиха от Министерство на отбраната.  Инцидентът е станал при подготовката на утрешните демонстрации по случай 20 години от приемането на България в НАТО. В момента се провежда разследване.  Взети са мерки за..

публикувано на 13.09.24 в 13:31

Отворят за движение ул. „Джеймс Баучер“ в Благоевград

Поради променливите метеорологични условия през настоящата седмица и необходимостта от довършителни работи и полагане на нова маркировка, ул. „Джеймс Баучер“ ще остане затворена до 04:00 ч. на 16 септември - понеделник. Улицата ще бъде отворена за движение за първия учебен ден. Автомобилите вече могат да преминават през кръговото..

публикувано на 13.09.24 в 13:10

Хепънинг за първия учебен ден в Перник

Общинският драматичен театър „Боян Дановски” ще зарадва децата на Перник с хепънинг за първия учебен ден. На 15 септември театърът отваря широко вратите си за своята публика. Събитието е предназначено най-вече за деца и е пожелание към тях за успешно начало на новата учебна година, съобщи директорът на театъра Екатерина Кънчева. За най-малките ще бъде..

публикувано на 13.09.24 в 12:25

Без опасност от преливане на водоеми в Брезнишко

Няма опасност от преливане на водоеми в Брезнишко. Три от седемте язовира, общинска собственост, са на мъртъв обем. Язовир „Брезнишки извор” е на около метър под преливника. Два от язовирите са отдадени на концесия и се поддържат от собствениците им. С понижено ниво е и питейният язовир "Красава", който захранва град Брезник. Проблемът в община Брезник..

публикувано на 13.09.24 в 11:18