Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рибният буквар на Петър Берон ли е първият? - отговорът в "По първи петли" с Кети Тренчева

Повечето хора са убедени, че първият буквар, написан за българските деца, е този на Петър Берон. Но това съвсем не е така. 32 години преди Рибния „Буквар с различни поучения“ на големия просветител, един друг българин - виден търговец и възрожденец от Банско - Марко Теодорович Везьов отпечатва във Виена буквар, който макар и в по-голямата си част написан на църковно-славянски език, има много елементи на новобългарски, и най-важното - предназначен е за българските деца, жадни за знание в тъмните векове на робството. 

Тази история слушателите и приятелите на предаването „По първи петли“ ще имат привилегията да чуят в ранното утро на 3 юли. И още: срещи с невероятни хора, ефирна разходка до прекрасни селца,  човешки емоции, които наистина вълнуват. 

Предаването "По първи петли" е от 04.00 до 06.00 часа, водещ е Кети Тренчева.


Снимка  Снимка





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Събуди деня" с Давид Калпачки

Регистрацията на партиите и коалициите в ЦИК приключи, на фона на политически разделения и противопоставяне. Актуалната вътрешнополитическа картина дни преди старта на кампанията ще коментираме с Петко Петков, политолог от “Галъп”. Политици заговориха за реформа в изборната система, чрез промени в Изборния кодекс - коментар на професор..

обновено на 14.09.24 в 04:00

„Сюжети от деня“ с Иван Лазов

„С ОГЪНЯ ШЕГА НЕ БИВА“: Съвместна рубрика на Радио Благоевград и Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ . В деня, в който се отбелязва професионалния празник на хората, които правят всичко възможно за преодоляване на кризата разговор с директора на Регионалната дирекция в Благоевград комисар Валентин Василев...

публикувано на 13.09.24 в 08:30

„Сюжети от деня“ с Мария Благоева

Археолози откриха лик на Исус Христос в храм от 13 век край  Мелник. Разговор с Ренета Караманова, реставратор. Интервю с Мария Пашова от РИМ-Благоевград. Как ще се развива Благоевград през следващите години. Гост в студиото общинския съветник Кирил Ваклинов преди общественото обсъждане на програмата на Община Благоевград...

публикувано на 12.09.24 в 08:30

"Събуди деня" с Лалка Радкова

С благотворителен концерт в Брезник ще набират средства в подкрепа на деца, загубили родител. Концертът е под мотото „Брезник – с доброта в сърцата“ – Бистра Кръстева, един от инициаторите на събитието. 60 години град Якоруда – разговор с кмета на общината Мехмед Вакльов. Как да преодолеем стреса на работното място след лятната..

публикувано на 12.09.24 в 04:00

"Сюжети от деня" с Биляна Славчева

„Потребителска рубрика“ Производството на облекло е вторият по големина индустриален замърсител в света. С какви потребителски решения може да бъде регулирана тази индустрия? Маргарита Асадурова от „Климатека“. “Дрехите втора употреба са шанс за природата и за планетата, на която живеем” - Сирма Желева, секретар на Българската..

публикувано на 11.09.24 в 08:30

"Събуди деня" с Елизабет Александрова

„Евранет +“  „За да има достатъчно питейна вода, трябва да се отнасяме с отговорност към нейното използване“. Разговор с Александър Пандурски, областен управител на област Кюстендил. Седмица на пожарната безопасност в Перник. Кореспонденция на Елена Тамакярска. За седми път в гр. Гоце Делчев ще се състои турнир по стрийтбол...

публикувано на 11.09.24 в 04:00

„Сюжети от деня“ с Иван Лазов

Как ще започне поредната предизборна битка за депутатските места в Народното събрание? – Разговор с политолога проф. д-р Тодор Галунов. За новия сайт на Държавната агенция „Архиви“ за съветската окупация на България – доц.д-р Михаил Груев – председател на агенцията. В община Кюстендил най- малките ученици ще имат нов учебен..

публикувано на 10.09.24 в 08:30