Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как живее „Крилатият съсед“

Документалният филм "Крилатият съсед 2018", разказващ за живота на белия щъркел, ще бъде представен на 12 октомври, от 18 ч., в Дома на културата в  Гоце Делчев“ - съобщи за Радио Благоевград Димитър Попов, председател на местното дружество за защита на птиците.

„В рамките на пет минути, във филма се разказва за живота на белия щъркел, за ролята му в природата и значението му за хората в гоцеделчевско, затова нарекохме филма „Крилатият съсед“-коментира още Димитър Попов. Той уточни, че  премиерата ще бъде съпътствана от кратка програма, с която ще бъде изказана благодарност към всички, помагащи в каузата по опазването на белия щъркел. Благодарствено писмо ще получи и кметът на община Гоце Делчев Владимир Москов.

„След премиерата на филма „Крилатият съсед“, ще бъде проведена и церемония по избор на кръстник на трите малки щъркелчета, които се излюпиха в гнездото под постоянно видеонаблюдение в село Баничан. Сред многобройните предложения за имена, има интересни идеи и на слушатели на Радио Благоевград. Специално жури ще определи, кои от предложенията са най-подходящи за имена на щъркелчетатаи, а своеобразният кръстник ще получи малка награда от организаторите, в знак на признателност“ - коментира още Димитър Попов от БДЗП-Гоце Делчев.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Димитър Попов:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Безусилна медитация – Сахадж Самади

Медитацията е известна с многото си ползи, една от които  е по-добрата концентрация - независимо дали сме на интервю за работа или в динамичната офис среда. Различни проучвания показват, че медитацията, особено безусилната, съчетана с дишане, може да подобри емоционалното състояние на човек, като повиши чувството за енергия и бодрост .  Сахадж Самади..

публикувано на 20.08.24 в 11:24

Проблем е чистотата на река Струма

Сдружение Балканка е неправителствена организация в обществена полза. Хората в сдружението имат различни професии – хидробиолози, инженери, юристи, IT-специалисти и много други. Tова, което ни свързва, са риболовът и реките на България. С инж.Димитър Куманов от сдружението разговаряхме за проблемите на водоснабдяването в Югозападна..

публикувано на 20.08.24 в 09:59

"Орница фест" - културната бъркотия, която ще донесе усмивки в Гоце Делчев

На 20 и 21 септември една истинска бъркотия на изкуството ще бъде забъркана в Гоце Делчев с пилотното издание на фестивала "Орница фест." Негов инициатор и организатор е актрисата Гергана Либова, която е родом от село Мосомище, но работи в държавния куклен театър в Русе и разхождайки се един ден из родния Гоце Делчев, където театър няма - ей така..

публикувано на 18.08.24 в 18:38

Забавления и много усмивки в инициативата "Лято в музея" в Разлог

Над 100 деца посещават летните занимания на инициативата "Лято в музея" в Разлог. Всеки вторник и четвъртък   децата се забавляват и провеждат занятия с образователна цел.  Заниманията се провеждат за деца от 1 до 4 клас. За поредна година инициативата „Лято в музея” предлага  разнообразни дейности - ,,Лятна полицейска академия“, приготвяне..

публикувано на 18.08.24 в 13:52

Какви са шансовете за успешни политически обединения?

С приближаването на поредните предсрочни парламентарни избори в България, темата за политическите обединения става все по-актуална. Дебатите за необходимостта от нови коалиции и съюзи в политическото пространство набират сила, като различни лидери и партии вече заемат позиции по въпроса. Темата бе сред водещите акценти в обзорното издание на предаването..

публикувано на 16.08.24 в 11:36
Радостин Василев

Радостин Василев за политическото безсилие на 50-то Народно събрание и силата на новото начало

В разгара на политическите сътресения и два месеца преди поредните предсрочни парламентарни избори, Радостин Василев, бивш депутат и настоящ лидер на партия МЕЧ, сподели своето мнение за нестабилността и неуспеха на 50-ия парламент, както и за влиянието на задкулисните игри върху общественото доверие. В интервю за Радио Благоевград Василев изрази..

публикувано на 16.08.24 в 11:16
Александра Полежанова

Александра Полежанова-Ally с нова песен

Александра Полежанова – Ally представи своята нова песен „Двойка бели коне“ на джаз фестивала в Банско. Музиката и изпълнението са нейни. Текстът е написан от Валентина Цанова,  аранжиментът е на Светослав Лобошки. „Това е третата ми песен. Аз отскоро създавам своя авторска музика. Първо трябва да имам текста и по него да направя..

публикувано на 16.08.24 в 11:08