Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво трябва да знае директорът за държавния план-прием, за да бъде той успешен?

"Какво трябва да знае директорът за държавния план-прием, за да бъде той успешен?" - дискусия на тази тема се проведе в Перник. 

Тя е провокирана от отлива от ученици в професионалните паралелки през годините , в търсене на пресечна точка между работници и работодатели, както и ролята на училището в този процес.

Целта е всеки един директор да се запознае със събраните от Съюза на работодателите данниу да се докосне до добрите практики, да се направят изводи и да се дадат препоръки, които да засилят интереса и мотивацията на младите хора да изучават професии“ – заяви почетния председател на Съюза Самуил Шейнин. (чуйте звуковия файл)




В различните области ситуацията е различна. Област Перник е с добри показатели в професионалното образование, отчете началника на РУО Перник Ваня Коконова. През настоящата учебна година в региона има 69% реализирани паралелки по професии и 31% по профили. Паралелките с дуално обучение на 7 с 12 професии. (чуйте звуковия файл)



Според началника на РУО Благоевград слабият интерес на учениците към професионалното образование се дължи на липсата на адекватна реакция от страна на работодателите. (чуйте звуковия файл)




Едни от най-предпочитаните паралелки в професионалните гимназии са тези, които предлагат обучение на учениците в реални условия. Напр. в ПГИТ „Проф. д-р Асен Златаров“ гр. Петрич учениците предпочитат да се обучават в специалностите организация на туризма и свободното време, кетъринг, ресторантьорство и хотелиерство. Какво сподели преподавателят по „Обществено хранене“ Красимир Илиев можете да чуете в звуковия файл. 





Снимка          Снимка

Учениците от професионалната гимназия в Петрич не пропускат възможност да демонстрират наученото в различни общински, областни, национални и международни състезания и прояви. Деветокласници от гимназията демонстрираха карвинг  и предложиха разнообразни асортименти на жителите и гостите на село Коларово по време на Фестивала на кестена тази година. (чуйте звуковия файл)





Снимка       

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Петър Славов

Петър Славов за Конституционните промени и текущата политическа ситуация

Петър Славов, юрист и бивш депутат, изрази мнението си в предаването “Събуди деня”, относно последиците от промените в Конституцията и текущата политическа ситуация в България. Той коментира решението на президента Румен Радев да не подпише указ за назначаване на служебното правителство, предложено от Горица Кожарева.  Според Славов, президентът е..

публикувано на 21.08.24 в 11:48
Румен Петков

Румен Петков: Политическата катастрофа е следствие от правния нихилизъм и некомпетентността на политиците

Бившият вътрешен министър и председател на партия АБВ Румен Петков, определи последиците от промените в Конституцията като „политическа катастрофа“. В предаването "Събуди деня" Петков подчерта, че страната вече не се намира в криза, а в катастрофа, причинена от „правни нихилисти и политически безбъдници“.  Според Петков промените в Конституцията,..

публикувано на 21.08.24 в 11:30

Цветан Цветанов: Вътрешният министър трябва да е независим от политическите интереси

Бившият вицепремиер и вътрешен министър Цветан Цветанов отправи сериозни критики към настоящия вътрешен министър Калин Стоянов. В предаването "Събуди деня" Цветанов определи Калин Стоянов като „политически играч“. В контекста на текущата политическа ситуация Цветанов коментира вчерашното изказване на Делян Пеевски, който изрази готовност да включи Калин..

публикувано на 21.08.24 в 11:20

Историческите източници трябва да се прочетат отново

Историкът Емануел Гавелски, който е екскурзовод в музея „Траянови врата“ има съвсем друга гледна точка към времето на цар Самуил. Ако човек се запознае с тях може да разбере, че на практика до наши дни е достигнала доста променена историческата истина за времето на един от най-авторитетните владетели от нашата история. Първата истина е, че цар..

публикувано на 21.08.24 в 09:59

Безусилна медитация – Сахадж Самади

Медитацията е известна с многото си ползи, една от които  е по-добрата концентрация - независимо дали сме на интервю за работа или в динамичната офис среда. Различни проучвания показват, че медитацията, особено безусилната, съчетана с дишане, може да подобри емоционалното състояние на човек, като повиши чувството за енергия и бодрост .  Сахадж Самади..

публикувано на 20.08.24 в 11:24

Проблем е чистотата на река Струма

Сдружение Балканка е неправителствена организация в обществена полза. Хората в сдружението имат различни професии – хидробиолози, инженери, юристи, IT-специалисти и много други. Tова, което ни свързва, са риболовът и реките на България. С инж.Димитър Куманов от сдружението разговаряхме за проблемите на водоснабдяването в Югозападна..

публикувано на 20.08.24 в 09:59

"Орница фест" - културната бъркотия, която ще донесе усмивки в Гоце Делчев

На 20 и 21 септември една истинска бъркотия на изкуството ще бъде забъркана в Гоце Делчев с пилотното издание на фестивала "Орница фест." Негов инициатор и организатор е актрисата Гергана Либова, която е родом от село Мосомище, но работи в държавния куклен театър в Русе и разхождайки се един ден из родния Гоце Делчев, където театър няма - ей така..

публикувано на 18.08.24 в 18:38