Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радио Благоевград предостави част от книгите, дарени за село Скребатно, апелира към съпричастност за възстановяване на изгорялата сграда

16
Кети Тренчева, Емилия Куйбишева, Силвия Домозетска, Даниела Пидева


Хиляди книги  от цялата страна  получиха като дарение  жителите на Скребатно, чието  стогодишно читалище изгоря, а заедно с него и най-важните документи на кметството. В  инициативата се включиха  и много училища, общини и  читалища. 

Радио Благоевград беше  първата медия, която стратира  благотворителната кампания за  възстановяване на фонда на читалищната библиотека и добави в него над 600 заглавия.  Екип на медията предостави в село Скребатно само една част от дарените книги, тъй като все още читалището и библиотеката нямат сграда, в която да съхраняват книгите. Останалата част от книгите ще бъдат предоставени, когато читалището се сдобие със свой дом. За сега даренията се съхраняват в музея на селото.

Дарените книги се съхраняват в музейната сбирка

С голяма благодарност книгите бяха приети от Даниела Пидева, кмет на село Скребатнои Емилия Куйбишева, секретар на читалище "Христо Ботев". Те изразиха огромната си признателност към всички, които в тежкия момент са протегнали ръка към сънародниците си в Скребатно и се надяват на също толкова силна подкрепа при възстановяването на сградата. 

Инициативен комитет от селото обяви началото на по-трудната кауза - събиране на средства  и доброволци, които да участват във възстановяването на историческата сграда, която на 12 февруари ще отбележи  внушителната си стогодишнина. 

Празник няма да има, защото няма сграда и защото болката  на хората е като прясна рана.  Но ще има митинг на човешката съпричастност. 

Останки от изгорялата на 9 януари 2019г. сграда

На 11 февруари от 16.00 часа на площада в село Скребатно са поканени министри, кметове, общински съветници, председатели на читалища и директори на училища, учители и интелектуалци, бивши жители на селото и всички, които желаят да изразят публично своята подкрепа към жителите на планинското село. Митингът е под мотото "Да върнем вярата и духа в село Скребатно!"

Ще бъдат обявани банкови сметки и начините, по които желаещите могат да помогнат за възстановяване на сградата. 

Желанието на инициативния комитет е в навечерието на Деня на народните будители - 1 ноември 2019г. да бъде открита реновираната сграда.

Репортаж на Кети Тренчева можете да чуете в звуковия файл, а снимки да видите в галерията, а обръщението на Даниела Пидева, кмет и Емилия Куйбишева, скертар на читалището, можете да видите във видеото



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Започна разширяването на базата в АУБ

Една от основните пътни артерии в Благоевград – бул. „Джеймс Баучер“, ще бъде отворена за движение на автомобили за първия учебен ден /16-ти септември/. Ускорените ремонтни дейности ще продължат до края на седмицата. Това заяви за Радио Благоевград кметът на общината, Методи Байкушев. Той присъства на първата копка по разширяването на..

публикувано на 12.09.24 в 14:44

Предадоха на съд организатори на незаконни хазартни игри

Районната прокуратура в Благоевград приключи действията по разследване по досъдебно производство за извършено престъпление. В качеството на обвиняеми за незаконно провеждане на хазартни игри са предадени на съд В.Г.и Н.Б. Двамата обвиняеми се познавали и поддържали приятелски отношения помежду си. С цел неправомерно облагодетелстване взели..

публикувано на 12.09.24 в 14:00

Водата от каптаж "Извора" в пернишки квартал е негодна за пиене

Водата от каптаж "Извора"  в пернишкия квартал „Бела вода” не е годна за пиене, съобщиха от ВиК-Перник. При направените пробонабирания в населеното място са установени отклонения по микробиологични показатели. РЗИ е връчила предписание на водното дружество за отстраняване на несъответсвията. Извършена е дезинфекция на водоснабдителната система и се..

публикувано на 12.09.24 в 12:35

Недовършени ремонти на училища в Кюстендил

Недовършени ремонти в две кюстендилски училища налагат класовете да бъдат преместени в други сгради. Ремонтите ще продължат до началото на 2025 година. Учениците от Основно училище "Проф.Марин Дринов" ще се обучават в сградата на Второ основно училище "Даскал Димитрий". Възпитаниците на Основно училище "Свети Паисий Хилендарски" пък са разделени на..

публикувано на 12.09.24 в 11:34

Доброволци ще почистват бреговете на язовир „Долна Диканя”

В рамките на кампанията „Да изчистим България заедно” на 14 септември доброволци ще почистват бреговете на язовир „Долна Диканя” в община Радомир, съобщи зам.- председателят на Национална федерация „Земеделие и горско стопанство” към КТ „Подкрепа” Павел Черийски.  Сборният пункт е в 9.00 часа в района на Фермата. За желаещите да се включат в акцията са..

публикувано на 12.09.24 в 09:36

МОН връчва "Национална диплома" на гимназисти – пълни отличници

Министерството на образованието и науката ще връчи почетните отличия "Национална диплома" на гимназисти с пълни шестици по всички предмети. В номинациите участват и ученици с пълни шестици на държавните зрелостни изпити и класирани на водещи места в различни олимпиади. На награждаването ще присъстват служебният премиер Димитър Главчев, министърът на..

публикувано на 12.09.24 в 09:23

Седем опасни свлачища в област Перник

Седем от 99 регистрирани свлачища в област Перник се намират в близост и над речни корита и дерета. Информацията изнесе на проведения областен съвет за намаляване на риска от бедствия Мина Канариева - управител на „Геозащита Перник”. Седемте свлачища, намиращи се до реки и дерета са в землищата на град Трън, брезнишките села Завала и Слаковци,..

публикувано на 12.09.24 в 09:18