Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

“Среща“ на креативността с високите технологии в АУБ

Студенти, ученици, любители и утвърдени програмисти ще се включат в третия маратон по програмиране. Организаторите от студентския клуб по високи технологии и предприемачество The Hub  са уверени, че в надпреварата ще се „родят“ много иновативни идеи, решения и продукти, които ще бъдат оценявани от някои от най-добрите специалисти от сектора по информационни технологии у нас. 

Отборите ще разполагат с по-малко от две денонощия, за да разработят и представят своя проект по обявена в началото на форума тема. 

Ще съберем на едно място много млади хора с иновативни идеи, които да намерят съмишленици и да създадат приятелства и нови контакти. Така ще допринесем за тяхното бъдещо професионално развитие. Хакатонът е напълно безплатен и отворен за програмисти, дизайнери, предприемачи и ентусиасти. Регистрацията става през сайта на събитието – каза за Радио Благоевград Марина Василева от екипа на организаторите.

 6000 лева е наградният фонд, който ще поощри трите най-добри идеи, респективно с 3 000, 2 000 и 1 000 лева. Наградите ще бъдат връчени в неделя от президента Росен Плевнелиев, който е специален посланик на Американския университет в България.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Президентът реши: Главчев продължава да е премиер

Настоящият служебен премиер Димитър Главчев ще остане на поста. Това е решението на президента Румен Радев, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. В 12:00 часа държавният глава ще приеме Главчев в президентската институция, за да му възложи да предложи състав на служебно правителство. Управителят на БНБ отказа да оглави служебен кабинет..

публикувано на 22.08.24 в 10:35

Започва асфалтирането на ул. „Христо Татарчев“ в Благоевград

Започва асфалтирането на ул. „Христо Татарчев“ в центъра на Благоевград в участъка от кръстовището при блок „Лира“ до кръстовището с ул. „Братя Миладинови“. В дните от петък (23.08) до вторник (27.08) тази част от ул. „Христо Татарчев“, както и пресечката с ул. „Братя Иванови“ ще бъдат затворени за движение между 07:00 ч. и 18:00 ч. Ремонтните..

публикувано на 22.08.24 в 09:46

Част от влаковете на Родопската теснолинейка спряха да се движат

Временно част от влаковете на Родопската теснолинейка по направлението Септември - Добринище - Септември няма да се движат, а пътниците ще бъдат превозвани с автобуси. Причината са възникнали аварийни и технически неизправности в дизеловите локомотиви, които обслужват линията, както и невъзможност да бъдат незабавно заменени с изправни машини, докато..

публикувано на 22.08.24 в 09:30

Над 6000 зрелостници се явяват на поправителна матура по БЕЛ

Над 6000 зрелостници ще се явят на поправителна матура по български език и литература. Изпитът започва в 8:30 часа. 6 396 зрелостници ще се явят в 620 зали на 230 училища в страната. На матура може да се явят неуспелите от първия път, както и зрелостниците, които се нуждаят от по-висока оценка за кандидатстване във ВУЗ по предмет, по който вече са..

публикувано на 22.08.24 в 09:25

МОН подготвя отговори на питането на ЕК за закона за ЛГБТ

Само двама от близо 6400-те зрелостници полагат матура по български език, за да повишат оценката си за влизане във висше учебно заведение. Това каза служебният зам.- министър на образованието Емилия Лазарова. Преди 7 ч. в министерството беше създадена комбинацията за поправителната матура по предмета. "Няма различия във времетраенето, във формата на..

публикувано на 22.08.24 в 09:23

Разкъсана облачност

На 22 август ще преобладава слънчево време, с купеста облачност в следобедните часове. По-значителна ще бъде над планинските райони на Западна и Централна България, където ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. Максималните температури в повечето места ще са между 29° и 34°.

публикувано на 22.08.24 в 07:01

Ясен е кандидатът за оператор на Анаеробната инсталация край Благоевград

Консорциум „Еко Благоевград 2024“ ДЗЗД е дружеството, подало документи за участие в обществена поръчка за избор на оператор на Анаеробната инсталация и Системата за събиране на разделно събрани биоразградими отпадъци край Благоевград. Офертата на участника бе отворена от конкурсна комисия днес. Предстои тя да се произнесе дали внесените документи..

публикувано на 21.08.24 в 16:32