Оказва се, че така вкусните за малки и големи, препечени филийки, чипсове, пържени картофки, вафли и други лакомства, могат да се окажат рискови за нашето здраве. Съмнението затова се породи, след проведените нови тестове на над 500 продукта, проведени от 10 европейски потребителски организации, които показват, че е необходима по-добра защита за потребителите от съдържащото се в храните съединение акриламид.
„Проблем има и в България“-алармират от Асоциация „Активни потребители“, според чието проучване „всяка трета вафла у нас е канцерогенна“. Изпълнителният директор на Асоциацията Богомил Николов, коментира за Радио Благоевград, че най-рискови са обикновените бисквити и вафли, както и детските храни, тъй като „при 13% от тестваните бебешки храни има отклонения над допустимата граница, при картофените чипсове - 7.7 %, а при бисквитите за кърмачета и малки деца - 6.3%”.
Според експертите, съединението акриламид се получава при производството на храни при температура над 120 градуса. „През 2018 година влезе в сила европейски Регламент, който оказва какви трябва да са стойностите на акриламида в храните, но те са с пожелателен характер“-коментира още Богомил Николов и посъветва производителите на храни да оптимизират производствата си така, че да намалят възможността за образуване на вредното съединение акриламид в продуктите.
Засега обаче, „българските производители не смятат да оптимизират рецептурните си технологии при производството на храните“-коментира за Радио Благоевград Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебопроизводителите и сладкарите.
Според нея, няма място за притеснения у потребителите, „защото това не е нещо ново и съединението акриламид, не се отделя през последните няколко години на човечеството“. Тя допълни, че е нормално всички потребители да знаем, „че всичко, което е загоряло, с тъмнокафяв цвят, всъщност, съдържа акриламид. Това са препечените печива, пържените картофи, кафето, чипса и много други“.
Според Кукушева, не е необходимо да променяме хранителните си навици, защото „първо-акриламида е доказано токсичен за животните, за хората, това все още не е доказано. Второ-човечеството е открило огъня още много отдавна за приготвяне на вкусна и здравословна храна, а всяко месо, изпечено добре на скара, всъщност съдържа акриламид“. Затова, тя посъветва потребителите, да пекат и пържат храните на по-ниски температури, под 120 градуса, за да се избегне образуването на рисковото съединение.
Подобни съвети даде и проф. Донка Байкова, експерт по хранене и диететика, според която, за да се избегне образуването на акриламид в храните, трябва да се предприемат съответните мерки. „Производителите трябва да произвеждат храните при по-ниски температури, макар и по-продължително време. В домашни условия, също трябва да готвим при по-ниски температури, под 120 градуса. Освен това, можем да накисваме във вода картофите, преди готвене, защото така, редуциращите захари ще отидат във водата. Съветът ми към домакините е, да приготвят храни, закуски и десерти в домашни условия, при по-ниски температури и да ограничат до минимум, купените от магазина лакомства за децата, които са рискови за здравето им като чипсове, вафли и бисквити“-съветва проф. Донка Байкова, експерт по хранене и диететика.
Подробностите можете да чуете в интервютата на Биляна Славчева с Богомил Николов, Мариана Кукушева и Донка Байкова:
Провеждането на национален референдум относно въвеждането на еврото в България не нарушава Конституцията и е напълно допустимо от гледна точка на правото. Това заяви в интервю за Радио Благоевград адвокат Росен Рашков, представител на Гражданска инициатива "Будители", които са сред основните организатори и защитници на подобно допитване. Рашков..
Евродепутатът от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Цветелина Пенкова изрази категорична подкрепа за присъединяването на България към еврозоната по време на изказване в пленарната зала на Европейския парламент в Брюксел. Пенкова представи аргументите си и пред аудиторията на Радио Благоевград. Според нея, България се намира на прага на..
Американски гигант в производството на цигари започна пилотен експериментален проект за отглеждане на нови за България сортове тютюн, който се осъществява съвместно с Национална асоциация на тютюнопроизводителите - 2010 (НАТ-2010). Проектът има за цел да бъдат изпробвани алтернативни разновидности тютюн за страната, които са нови за българските..
Инициативен комитет от магистър-фармацевти обявява началото на мащабна национална кампания за насърчаване на здравословния начин на живот и профилактиката. Под мотото „Фармацевтите от семейните аптеки се грижат за теб – движи се към здравето си!“ и „Силата е в движението – имунитетът е твой съюзник!“, инициативата ще предложи поредица от..
Битката за геополитическото позициониране на България върви 35 години. Страната ни взе решаваща посока след Виденовата зима, но оттогава насетне не са спирали опитите да бъде препятствана нашата пълноценна евроинтеграция. Особено актуална е тази битка сега, защото с приемането ни в Шенген и в еврозоната този процес ще бъде завършен до степен на..
Смъртността на пчелите в България достига до 70-100% на отделни места, в Северозападна България, а прогнозата на пчеларите е, че през тази година броят на пчелните семейства ще намалее наполовина. Те настояват за ограничаване и строг контрол на пестицидите, които убиват пчелите, но подронват здравето и на човека. Ако не се предприемат мерки,..
На 18 май отбелязваме Международния ден на музеите, честван за първи път преди 43 години. Целта на празника е да се повиши информираността и ролята на музеите в обществото, защото музеите са важно средство за културен обмен, обогатяване на културите и развитие на взаимно разбирателство и сътрудничество между народите. Решението на 18 май..