Оказва се, че така вкусните за малки и големи, препечени филийки, чипсове, пържени картофки, вафли и други лакомства, могат да се окажат рискови за нашето здраве. Съмнението затова се породи, след проведените нови тестове на над 500 продукта, проведени от 10 европейски потребителски организации, които показват, че е необходима по-добра защита за потребителите от съдържащото се в храните съединение акриламид.
„Проблем има и в България“-алармират от Асоциация „Активни потребители“, според чието проучване „всяка трета вафла у нас е канцерогенна“. Изпълнителният директор на Асоциацията Богомил Николов, коментира за Радио Благоевград, че най-рискови са обикновените бисквити и вафли, както и детските храни, тъй като „при 13% от тестваните бебешки храни има отклонения над допустимата граница, при картофените чипсове - 7.7 %, а при бисквитите за кърмачета и малки деца - 6.3%”.
Според експертите, съединението акриламид се получава при производството на храни при температура над 120 градуса. „През 2018 година влезе в сила европейски Регламент, който оказва какви трябва да са стойностите на акриламида в храните, но те са с пожелателен характер“-коментира още Богомил Николов и посъветва производителите на храни да оптимизират производствата си така, че да намалят възможността за образуване на вредното съединение акриламид в продуктите.
Засега обаче, „българските производители не смятат да оптимизират рецептурните си технологии при производството на храните“-коментира за Радио Благоевград Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебопроизводителите и сладкарите.
Според нея, няма място за притеснения у потребителите, „защото това не е нещо ново и съединението акриламид, не се отделя през последните няколко години на човечеството“. Тя допълни, че е нормално всички потребители да знаем, „че всичко, което е загоряло, с тъмнокафяв цвят, всъщност, съдържа акриламид. Това са препечените печива, пържените картофи, кафето, чипса и много други“.
Според Кукушева, не е необходимо да променяме хранителните си навици, защото „първо-акриламида е доказано токсичен за животните, за хората, това все още не е доказано. Второ-човечеството е открило огъня още много отдавна за приготвяне на вкусна и здравословна храна, а всяко месо, изпечено добре на скара, всъщност съдържа акриламид“. Затова, тя посъветва потребителите, да пекат и пържат храните на по-ниски температури, под 120 градуса, за да се избегне образуването на рисковото съединение.
Подобни съвети даде и проф. Донка Байкова, експерт по хранене и диететика, според която, за да се избегне образуването на акриламид в храните, трябва да се предприемат съответните мерки. „Производителите трябва да произвеждат храните при по-ниски температури, макар и по-продължително време. В домашни условия, също трябва да готвим при по-ниски температури, под 120 градуса. Освен това, можем да накисваме във вода картофите, преди готвене, защото така, редуциращите захари ще отидат във водата. Съветът ми към домакините е, да приготвят храни, закуски и десерти в домашни условия, при по-ниски температури и да ограничат до минимум, купените от магазина лакомства за децата, които са рискови за здравето им като чипсове, вафли и бисквити“-съветва проф. Донка Байкова, експерт по хранене и диететика.
Подробностите можете да чуете в интервютата на Биляна Славчева с Богомил Николов, Мариана Кукушева и Донка Байкова:
Започна пътуването към един голям и смислен разказ, озаглавен " Месец на фотографията на Веселин Боришев ". Седем изложби, преплитащи сюжетите си през и чрез личността на автора. За това пътуване, срещащо фотожурналиста с безмилостно точно и изобличаващо иронично око с художника-фотограф, осмислящ реалността, е разговорът на Валентин Дишев с Веселин..
Голям процент хора решават да отидат в планината без предварителна подготовка, което е предпоставка за инциденти. 7 спасителни акции за последните две седмици са провели планинските спасители в района на Седемте рилски езера, съобщиха от Планинската спасителна служба. Оказва се, че именно езерата са най-посещаваното място от туристи в..
Брокерите в България много отдавна са готови за прехода към еврозоната, защото ние всички отдавна работим с евро. Така че чисто оперативно не очаквам някакви трудности, нито за сектора, нито за клиентите. Това заяви в ефира на Радио Благоевград Веселина Стоева, председател на Управителния съвет на Асоциацията за развитие на брокерите на имоти. През..
Министерският съвет одобри промените в Закона за предучилищното и училищното образование, предложени от МОН. С част от тези промени се цели затягане на дисциплината, по-строга регулация на използването на мобилни устройства и повече правомощия за учителите в справянето с неприемливо поведение на учениците. В рамките на един месец предложените..
Въженият парк край Благоевград премина на лятно работно време. Атракционът ще бъде отворен за посетители в интервала от 9:00 до 13:00 часа и от 17:00 до 20:00 часа. “Промяната се налага заради високите температури през деня. При 33 градуса на сянка паркът се затваря, защото горе децата се напрягат, като ги пече слънцето директно и там става..
Излезе от печат сборникът от симпозиума „Мегалитни паметници и култови практики“, чийто домакин беше катедра „Културология“ на Югозападния университет „Неофит Рилски“. В двата тома на сборника са включени 53 доклада на изследователи от държави от цял свят. Тематичният обхват на научните доклади е в областта на историята на културата,..
Граждани изпращат десетки сигнали всеки ден за съмнителни промоции, ценови скокове и други нелоялни търговски практики след официалното представяне на уебплатформата "Антиспекула" и мобилното приложение за подаване на сигнали. Най-голям брой сигнали за последните дни са подадени от София, следвани от Варна и Благоевград. Малка част от..