Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Опасни ли са чипсовете, вафлите и препечените филийки

  Оказва се, че така вкусните за малки и големи, препечени филийки, чипсове, пържени картофки, вафли и други лакомства, могат да се окажат рискови за нашето здраве. Съмнението затова се породи, след проведените нови тестове на над 500 продукта, проведени от 10 европейски потребителски организации,  които показват, че е необходима по-добра защита за потребителите от съдържащото се в храните съединение акриламид. 

 „Проблем има и в България“-алармират от Асоциация „Активни потребители“, според чието проучване „всяка трета вафла у нас е канцерогенна“.  Изпълнителният директор на Асоциацията Богомил Николов, коментира за Радио Благоевград, че най-рискови са обикновените бисквити и вафли, както и детските храни, тъй като „при 13% от тестваните бебешки храни има отклонения над допустимата граница, при картофените чипсове - 7.7 %, а при бисквитите за кърмачета и малки деца - 6.3%”.

Богомил Николов

  Според експертите, съединението акриламид се получава при производството на храни при температура над 120 градуса. „През 2018 година влезе в сила европейски Регламент, който оказва какви трябва да са стойностите на акриламида в храните, но те са с пожелателен характер“-коментира още Богомил Николов и посъветва  производителите на храни да оптимизират производствата си така, че да намалят възможността за образуване на вредното съединение акриламид в продуктите.

  Засега обаче, „българските производители не смятат да оптимизират рецептурните си технологии при производството на храните“-коментира за Радио Благоевград Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебопроизводителите и сладкарите.

  Според нея, няма място за притеснения у потребителите, „защото това не е нещо ново и съединението акриламид, не се отделя през последните няколко години на човечеството“. Тя допълни, че е нормално всички потребители да знаем, „че всичко, което е загоряло, с тъмнокафяв цвят, всъщност, съдържа акриламид. Това са препечените печива, пържените картофи, кафето, чипса и много други“.

Мариана Кукушева

  Според Кукушева, не е необходимо да променяме хранителните си навици, защото „първо-акриламида е доказано токсичен за животните, за хората, това все още не е доказано. Второ-човечеството е открило огъня още много отдавна за приготвяне на вкусна и здравословна храна, а всяко месо, изпечено добре на скара, всъщност съдържа акриламид“. Затова, тя посъветва потребителите, да пекат и пържат храните на по-ниски температури, под 120 градуса, за да се избегне образуването на рисковото съединение.

Донка Байкова

  Подобни съвети даде и проф. Донка Байкова, експерт по хранене и диететика, според която, за да се избегне образуването на акриламид в храните, трябва да се предприемат съответните мерки. „Производителите трябва да произвеждат храните при по-ниски температури, макар и по-продължително време. В домашни условия, също трябва да готвим при по-ниски температури, под 120 градуса. Освен  това, можем да накисваме във вода картофите, преди готвене, защото така, редуциращите захари ще отидат във водата. Съветът  ми към домакините е, да приготвят храни, закуски и десерти в домашни условия, при по-ниски температури и да ограничат до минимум, купените от магазина лакомства за децата, които са рискови за здравето им като чипсове, вафли и бисквити“-съветва проф. Донка Байкова, експерт по хранене и диететика.

Подробностите можете да чуете в интервютата на Биляна Славчева с Богомил Николов, Мариана Кукушева и Донка Байкова:






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Сладки "Истории от бабината кухня" ни запознават с традициите и обичаите в България

Eла, да влезем заедно в дъхавата кухня на баба Вяра! Ще седнем на дървените столове с меки възглавнички и заедно с баба Вяра и внучката й Верчето, ще се насладим на поредната интересна история, която някоя от гостенките им разказва. Ще опитаме от червеното винце и печените орехи и със сигурност ще научим някоя позабравена рецепта.  А независимо..

публикувано на 10.02.25 в 14:46

С питка и мед посрещнахме празника на пчеларя в Радио Благоевград

С вкусна питка и мед посрещнахме тази сутрин празника на пчеларите в студио 2 на Радио Благоевград . Този подарък направи за екипа ни Ралица Петкова, потомствен пчелар от Благоевград, която беше наш гост по повод деня, в който почитаме свети Великомъченик Харалампий, покровител на пчеларите и на меда. Тя припомни, че празникът на..

публикувано на 10.02.25 в 13:43

Първокласничка от Благоевград популяризира йогата сред децата със собствен видео канал

В предаването "С усмивка в събота" освен с усмивка, посрещнахме съботното утро и с йога. По-специално йога, подходяща за деца. Чрез игрови подходи и забавни асани (пози), йогата не само помага на децата да развият по-добра физическа координация, гъвкавост и сила, но и предлага чудесни възможности за подобряване на концентрацията и управлението на..

публикувано на 08.02.25 в 09:27

Рекорден брой сигнали за онлайн злоупотреби с деца

300 хиляди сигнала са обработени са подадени  в Националния център за безопасен интернет от януари до септември миналата година. Тревожната статистика сочи, че броят на обработените сигнали  е пет пъти повече в сравнение с цялата 2023 година. Това каза за Радио Благоевград Мирела Христова,  психолог в екипа на Центъра. Още..

публикувано на 07.02.25 в 16:45
Велизар Енчев

Велизар Енчев: Бойкотът на 13 февруари ще покаже силата на потребителите

Три граждански организации обявиха национален бойкот на всички хранителни магазини в България на 13 февруари. Движение „Системата ни убива“, Федерацията на потребителите в България и Обединени пенсионерски съюзи призовават гражданите да не пазаруват в този ден в знак на протест срещу високите цени на хранителните стоки. Според организаторите, цените..

публикувано на 07.02.25 в 11:40
Владислав Панев

Владислав Панев: Таваните на цените не спират поскъпването, а създават бюрокрация

Бившият депутат от "Продължаваме промяната – Демократична България" Владислав Панев разкритикува идеята за въвеждане на таван на надценките върху храните, като заяви, че подобни мерки не дават очакваните резултати. В интервю за предаването “Събития и личности” той припомни неуспешните опити за контрол на цените по времето на правителствата на Андрей..

публикувано на 07.02.25 в 11:35

Обновените екопътеки над село Ключ привличат все повече туристи

Достъпът до природните забележителности в района на петричкото село Ключ вече е по-лесен и безопасен, след обновяването на основните екопътеки. Това стана факт още през миналата година, благодарение на усилията, труда и средствата, вложени от страна на местната власт, на спонсори, като най-големият е таксиметрова фирма от София, на Сдружение..

публикувано на 06.02.25 в 13:15