Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Опасни ли са чипсовете, вафлите и препечените филийки

  Оказва се, че така вкусните за малки и големи, препечени филийки, чипсове, пържени картофки, вафли и други лакомства, могат да се окажат рискови за нашето здраве. Съмнението затова се породи, след проведените нови тестове на над 500 продукта, проведени от 10 европейски потребителски организации,  които показват, че е необходима по-добра защита за потребителите от съдържащото се в храните съединение акриламид. 

 „Проблем има и в България“-алармират от Асоциация „Активни потребители“, според чието проучване „всяка трета вафла у нас е канцерогенна“.  Изпълнителният директор на Асоциацията Богомил Николов, коментира за Радио Благоевград, че най-рискови са обикновените бисквити и вафли, както и детските храни, тъй като „при 13% от тестваните бебешки храни има отклонения над допустимата граница, при картофените чипсове - 7.7 %, а при бисквитите за кърмачета и малки деца - 6.3%”.

Богомил Николов

  Според експертите, съединението акриламид се получава при производството на храни при температура над 120 градуса. „През 2018 година влезе в сила европейски Регламент, който оказва какви трябва да са стойностите на акриламида в храните, но те са с пожелателен характер“-коментира още Богомил Николов и посъветва  производителите на храни да оптимизират производствата си така, че да намалят възможността за образуване на вредното съединение акриламид в продуктите.

  Засега обаче, „българските производители не смятат да оптимизират рецептурните си технологии при производството на храните“-коментира за Радио Благоевград Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебопроизводителите и сладкарите.

  Според нея, няма място за притеснения у потребителите, „защото това не е нещо ново и съединението акриламид, не се отделя през последните няколко години на човечеството“. Тя допълни, че е нормално всички потребители да знаем, „че всичко, което е загоряло, с тъмнокафяв цвят, всъщност, съдържа акриламид. Това са препечените печива, пържените картофи, кафето, чипса и много други“.

Мариана Кукушева

  Според Кукушева, не е необходимо да променяме хранителните си навици, защото „първо-акриламида е доказано токсичен за животните, за хората, това все още не е доказано. Второ-човечеството е открило огъня още много отдавна за приготвяне на вкусна и здравословна храна, а всяко месо, изпечено добре на скара, всъщност съдържа акриламид“. Затова, тя посъветва потребителите, да пекат и пържат храните на по-ниски температури, под 120 градуса, за да се избегне образуването на рисковото съединение.

Донка Байкова

  Подобни съвети даде и проф. Донка Байкова, експерт по хранене и диететика, според която, за да се избегне образуването на акриламид в храните, трябва да се предприемат съответните мерки. „Производителите трябва да произвеждат храните при по-ниски температури, макар и по-продължително време. В домашни условия, също трябва да готвим при по-ниски температури, под 120 градуса. Освен  това, можем да накисваме във вода картофите, преди готвене, защото така, редуциращите захари ще отидат във водата. Съветът  ми към домакините е, да приготвят храни, закуски и десерти в домашни условия, при по-ниски температури и да ограничат до минимум, купените от магазина лакомства за децата, които са рискови за здравето им като чипсове, вафли и бисквити“-съветва проф. Донка Байкова, експерт по хранене и диететика.

Подробностите можете да чуете в интервютата на Биляна Славчева с Богомил Николов, Мариана Кукушева и Донка Байкова:






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

„Четири лапи“- България: Четвърт век със сърце за животните

"Четвърт век със сърце за животните" - п од това мото преминават инициативите, посветени на 25-годишнината от създаването на българския офис на Международната организация за защита на животните „Четири лапи“. Тържественото събитие, с което се отбелязва този юбилей е днес, в Парка за мечки край Белица, защото това е първото и единствено убежище за..

публикувано на 04.09.25 в 12:21

Пчелна стая за апитерапия създаде учител от Симитли

Учител от Симитли сбъдна своята мечта да създаде пчелна стая за апитерапия.  „Пчелната стая се намира на 2 километра над град Симитли. Тя е място, където хората могат да вдишат въздух от пчелни кошери или да си почиват в тях, като така се възползват от лечебните свойства на пчелните продукти и вибрациите на пчелите, което може да помогне при..

публикувано на 31.08.25 в 09:37

Столетниците - друговремците, събрали в себе си разказа на века

Столетниците са омайни, мъдри хора. Някои изумяват с бистър ум, ясна памет и красноречие, други са мълчаливи и умислени. Едни са весели, въпреки тежестта на годините, други са прегъбрени от тях. Някои са младолики, други – с набраздени от времето лица. Но всички са специални. Това е част от резюмето към дебютната книга на журналиста Мира Добрева...

публикувано на 31.08.25 в 09:30

Песен на Александра Полежанова – Ally от Банско звучи във филма за Мими Николова

Два златни медала и Наградата на кмета на Община Несебър е оценката на участието на Александра Полежанова в 16-тия Международен фестивал „Съзвездия в Несебър“. Младата певица и композитор от Банско завоюва отличията с изпълнения на свои авторски песни. Поредните музикални успехи идват след финала на Банско джаз фестивал, на който Александра..

публикувано на 31.08.25 в 08:40

С брокерите започва процесът по защита на клиентите от имотни измами

Промените в Правилника за вписванията вече са обявени за обществено обсъждане. Те предвиждат да не се издават свободно незаверени преписи на актове за чужди имоти, а право да се снабдят с тях ще имат само страните по сделката, адвокатите, нотариусите и различни държавни органи. И всичко това с цел, да се стопират опитите за имотни измами...

публикувано на 29.08.25 в 14:25

Тютюн, 2025: По-малко количество, но с отлично качество

Заради неблагоприятните климатични условия през пролетта и сухото лято, количеството на добития тази година тютюн се очаква да бъде по-малко, но колко точно са произвели тютюнопроизводителите, ще стане ясно след приключването на изкупната кампания на тютюна за 2025 г. Очакванията са тя да се развие през месеците ноември и декември, като ще..

публикувано на 29.08.25 в 13:01

„Мотивация 4.0“ – новата визия за успех, вдъхновение и ефективност

В свят, в който хората често търсят смисъл, принадлежност и вдъхновение, въпросът „Какво всъщност ни мотивира?“ става все по-актуален. Може ли мотивацията да бъде изграждана и развивана системно, вместо да се оставя на случайността? В ефира на Радио Благоевград представихме „Мотивация 4.0“ – не просто книга или теория, а цяла визионерска система за..

публикувано на 29.08.25 в 11:52