Оказва се, че така вкусните за малки и големи, препечени филийки, чипсове, пържени картофки, вафли и други лакомства, могат да се окажат рискови за нашето здраве. Съмнението затова се породи, след проведените нови тестове на над 500 продукта, проведени от 10 европейски потребителски организации, които показват, че е необходима по-добра защита за потребителите от съдържащото се в храните съединение акриламид.
„Проблем има и в България“-алармират от Асоциация „Активни потребители“, според чието проучване „всяка трета вафла у нас е канцерогенна“. Изпълнителният директор на Асоциацията Богомил Николов, коментира за Радио Благоевград, че най-рискови са обикновените бисквити и вафли, както и детските храни, тъй като „при 13% от тестваните бебешки храни има отклонения над допустимата граница, при картофените чипсове - 7.7 %, а при бисквитите за кърмачета и малки деца - 6.3%”.

Според експертите, съединението акриламид се получава при производството на храни при температура над 120 градуса. „През 2018 година влезе в сила европейски Регламент, който оказва какви трябва да са стойностите на акриламида в храните, но те са с пожелателен характер“-коментира още Богомил Николов и посъветва производителите на храни да оптимизират производствата си така, че да намалят възможността за образуване на вредното съединение акриламид в продуктите.
Засега обаче, „българските производители не смятат да оптимизират рецептурните си технологии при производството на храните“-коментира за Радио Благоевград Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебопроизводителите и сладкарите.
Според нея, няма място за притеснения у потребителите, „защото това не е нещо ново и съединението акриламид, не се отделя през последните няколко години на човечеството“. Тя допълни, че е нормално всички потребители да знаем, „че всичко, което е загоряло, с тъмнокафяв цвят, всъщност, съдържа акриламид. Това са препечените печива, пържените картофи, кафето, чипса и много други“.
Според Кукушева, не е необходимо да променяме хранителните си навици, защото „първо-акриламида е доказано токсичен за животните, за хората, това все още не е доказано. Второ-човечеството е открило огъня още много отдавна за приготвяне на вкусна и здравословна храна, а всяко месо, изпечено добре на скара, всъщност съдържа акриламид“. Затова, тя посъветва потребителите, да пекат и пържат храните на по-ниски температури, под 120 градуса, за да се избегне образуването на рисковото съединение.

Подобни съвети даде и проф. Донка Байкова, експерт по хранене и диететика, според която, за да се избегне образуването на акриламид в храните, трябва да се предприемат съответните мерки. „Производителите трябва да произвеждат храните при по-ниски температури, макар и по-продължително време. В домашни условия, също трябва да готвим при по-ниски температури, под 120 градуса. Освен това, можем да накисваме във вода картофите, преди готвене, защото така, редуциращите захари ще отидат във водата. Съветът ми към домакините е, да приготвят храни, закуски и десерти в домашни условия, при по-ниски температури и да ограничат до минимум, купените от магазина лакомства за децата, които са рискови за здравето им като чипсове, вафли и бисквити“-съветва проф. Донка Байкова, експерт по хранене и диететика.
Подробностите можете да чуете в интервютата на Биляна Славчева с Богомил Николов, Мариана Кукушева и Донка Байкова:
Родители от Дупница на деца, диагностицирани с аутизъм, се обърнаха към своите съграждани за подкрепа в обучението на трима педагози. За съжаление, помощта, която се оказва в детски градини и училища на територията на Дупница не винаги е достатъчна, родителите са принудени да пътуват всеки ден до други градове, където има центрове за работа..
Обновената експозиция на Килийното училище и ръчно изработеният макет на старата църква ,,Св. Великомъченик Георги" в Разлог, са сред новостите в местния Исторически музей, които провокират все по-голям интерес сред посетителите. Килийното училище е един нов музеен обект. Сградата е запазена от старо, килийно обществено училище – това са..
КАТ започна ежегодната си акция "Зима". От "Пътна полиция" ще правят масови проверки за това дали водачите са подготвили превозните си средства за зимата, за да се гарантира както тяхната безопасност, така и тази на пешеходците. От 15 ноември до 1 март автомобилите трябва да са с гуми с минимум 4 мм грайфер. Освен грайфера КАТ ще проверява и..
Гоцеделчевското сдружение „Хроника срещу рака“ започва кампания за набиране на доброволци, които да подпомагат дейностите на сдружението, което вече шестнадесет години подкрепя финансово и морално онкоболни жени от четирите общини - Гоце Делчев, Гърмен, Сатовча и Хаджидимово. Предстои и ежегодният им благотворителен базар, който със събраните..
Сдружение с нестопанска цел „Ти си доброто“ за пета поредна година стартира своята благодворителна кампания „Усмивка за Коледа“ – инициатива, която вече се е превърнала в символ на добротата, съпричасността и човечността на територията на община Самоков. Основната мисия на организацията е да подпомага хора в нужда – семейства с ниски доходи или..
В интервю за Радио Благоевград бившият депутат Найден Зеленогорски коментира параметрите на проектобюджета за 2026 г., който според него задълбочава системни дисбаланси и не предлага реални реформи. Финансовата рамка предвижда значително разширяване на разходите, но без ясна икономическа логика и без подобрение в ефективността на ключови публични..
За безводието в радомирското село Негованци сигнализираха преди седмица жители, които са сериозни притеснени, че повече от месец нямат вода за питейно-битови нужди. Пред Радио Благоевград те споделиха, че има чести аварии и са свикнали на воден режим през лятото, но нямат обяснение за положението, в което са поставени сега. В повечето случаи..