„Най-важното за да стане хубава пицата е тестото. То трябва да се приготви задължително 1-2 дни предварително, защото през това време в него се получава ферментационен процес, чрез който се подобряват вкусовите качества на тестото“ - категоричен е майстор Адриан Пантелеев. Според него пицата трябва да бъде добре балансирана, продуктите да се съчетават като вкусове, да не е натрупана с продукти, защото в този случай не може да се усети вкусът на тестото и доматения сос. За да бъде хубава идеалното време за печене е 2.40 мин.
„Класическата италианска пица е тънка, но и там има пици с по-плътен блат, по-въздушен, което не е грешка, а това зависи от предпочитанията“- казва Адриан. Той споделя със всеки своя опит, няма тайни – напротив, иска да научи повече хора да правят хубави пици. Една от най-предпочитаните пици е „Пепероне“ с италиански колбас, но негова любима е „Маргарита“, която определя като класика.
За слушателите на Радио Благоевград майсторът на пици Адриан Пантелеев даде рецепта за приготвяне на тесто: 1 кг брашно, 600 мл вода, 30 гр. сол или 1 супена лъжица и половина, толкова и зехтин. Маята е около ¼ кубче. Като се замеси тестото задължително се оставя да престои поне 24 часа.
Приключи участието на екипа от БДЗП – Гоце Делчев в Осмото международно преброяване на белия щъркел. Общините, които са били обходени през тази и миналата година, са общо 13 на брой. Според резултатите от проучването, в община Петрич са били установени най-много щъркели и щъркелови гнезда. Това съобщи за Радио Благоевград Димитър Попов,..
Планината е за всички – без бариери. Това е на само призив, а дългогодишна мисия за Гергана Дойчинова и екипа на „Ела и ти“. След дарителска кампания бяха събрани нужните средства за закупуването на три специализирани колички. С тях деца и младежи с увреждания, както и трудноподвижни хора, могат да стигнат до планинските върхове, разбира се, с..
След протеста и контрапротеста заради сигнала на родилка за агресия в Майчин дом на дневен ред излезе наболял за обществото проблем за етиката между пациенти и медицински специалисти, като този случай отвори полюсни позиции и още въпросителни. Акушерството е трудна и отговорна, но същевременно и благородна професия, изискваща търпение и..
Бретонски палачинки, кроасани, лавандулова лимонада и френски сирена, поднесени сред уютния и пъстър колорит на благоевградското село Рилци. Този културен мост между българската и френската култура подариха на благоевградската публика Маргарита Георгиева, заместник-председател на Алианс франсез, и Елена Арнаудова. С подкрепата на Община Благоевград те..
Дните 15, 16 и 17 юли са известни в българския народен календар като Горещници. Тези три дни са свързани с почитание към огъня. Вярвало се, че който работи през тези дни, то снопите му на нивата се запалвали сами, защото огънят слизал от небето. Считали, че който не празнувал Горещниците, къщата му изгаряла. Тези дни се съблюдавали..
Припомняме, че през пролетта на тази година една от най-големите световни тютюневи компании стартира пилотен проект у нас, осъществяван от Национална асоциация на тютюнопроизводителите (НАТ-2010) и компанията за преработка на суров тютюн Сокотаб. Проектът включва експерименталното изпитване на три нови за България сортове едролистен тютюн, като..
За поредна година Общинският исторически музей в Брезник, съвместно с Центъра за работа с деца в града, организират инициативата „Ваканция в музея“. Целта е децата да се забавляват, участвайки в различни дейности като рисуване, тъкане, изработване на глинени съдове и на традиционни местни печива. Идеята е по този начин малчуганите да добиват..