„Най-важното за да стане хубава пицата е тестото. То трябва да се приготви задължително 1-2 дни предварително, защото през това време в него се получава ферментационен процес, чрез който се подобряват вкусовите качества на тестото“ - категоричен е майстор Адриан Пантелеев. Според него пицата трябва да бъде добре балансирана, продуктите да се съчетават като вкусове, да не е натрупана с продукти, защото в този случай не може да се усети вкусът на тестото и доматения сос. За да бъде хубава идеалното време за печене е 2.40 мин.
„Класическата италианска пица е тънка, но и там има пици с по-плътен блат, по-въздушен, което не е грешка, а това зависи от предпочитанията“- казва Адриан. Той споделя със всеки своя опит, няма тайни – напротив, иска да научи повече хора да правят хубави пици. Една от най-предпочитаните пици е „Пепероне“ с италиански колбас, но негова любима е „Маргарита“, която определя като класика.
За слушателите на Радио Благоевград майсторът на пици Адриан Пантелеев даде рецепта за приготвяне на тесто: 1 кг брашно, 600 мл вода, 30 гр. сол или 1 супена лъжица и половина, толкова и зехтин. Маята е около ¼ кубче. Като се замеси тестото задължително се оставя да престои поне 24 часа.
Започна турнето с екоигри в 7 града в страната, сред които Перник, Кюстендил и Петрич. Състезанията се организират от платформата „Пукльовците“, която цели да стимулира директното общуване и взаимоотношения между децата. И това не къде да е, а в училища среда – там, където започва тяхното истинско социализиране. Това сподели в ефира на Радио..
Всяка последна сряда от февруари се отбелязва Световният ден против тормоза в училище, известен като „Ден на розовата фланелка“. Тя символизира неприемането на тормоз и насилие в училищетo . За пръв път „Денят на розовата фланелка“ е проведен в Канада през 2007 година като протест, организиран от двама ученици – Дейвид Шепърд и Травис..
Айше Емин от гърменското село Рибново събра в книга кулинарните съкровища на Родопите. Изданието съдържа 36 рецепти на традиционни и обичани ястия като салати, супи, печива, десерти. „Тази книга е изцяло в мой стил – рецептите са лесни за приготвяне, с достъпни продукти и пълни с любов. Вложих много старание, защото знам, че моите читатели заслужават..
В седмицата на Прошки сме. Предстои и един от най-светлите християнски празници – Великден. Празниците са времето, в което се събираме с близките си традиционно на богата отрупана трапеза. Има обаче и хора, които нямат близки. Има хора, за които няма отрупана маса с различни блюда. За да направят точно тези хора щастливи и за да успеят поне малко..
Детски лекари от специалностите УНГ, ортопедия и травматология, урология, хирургия, кардиология, неврология, ендокринология, дерматология, обща медицина, образна диагностика, гастроентерология и офталмология ще преглеждат безплатно деца в Петрич. Инициативата е част от Програма „Детско здраве“, в която участват водещи специалисти от болница..
Кати, Мити, Петя, Калина и Никол, малките журналисти от школата по журналистика и медийно отразяване към Центъра за личностно и творческо развитие на децата в Благоевград бяха гости в предаването „Неделя у дома“, където разказаха какво е за тях журналистиката. „Мен ме влече телевизията, защото искам да ме видят всички. Целият свят“, сподели..
Музейна работилница, посветена на Баба Марта, отваря врати от 24 до 27 февруари в красивата сграда на Историческия музей в Петрич. Инициативата се провежда за втора поредна година, очаква се интересът към нея да бъде още по-голям от миналогодишния, тъй като заложените дейности в работилницата ще бъдат надградени. „Ще посрещнем дечицата с..