Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Андрей Врабчев: Дошло е времето Паметникът на незнайния македонски четник да бъде възстановен

Това  каза известният експерт по национална и международна сигурност, но и разпознаваем автор в съвременната българска скулптура, Андрей Врабчев.
В понеделник, 5 август, за 17:00 часа в Регионалния исторически музей в Благоевград е насрочено учредяването на Инициативен комитет за възстановяване на Паметника на незнайния македонски четник.
"Паметникът е имал бурна съдба. Моята позиция е, че тази съдба трябва да бъде разказана." – каза Андрей Врабчев в предаването на Радио Благоевград "Изгрей зора" – "Не чрез текст, но по някакъв начин трябва да бъде показано, че възстановеният паметник не е същия. В какъв смисъл? Ако ние възстановим паметника буквално, то това ще бъде фалшификация. Ние трябва да възстановим паметника по начин, който да разказва, че той е бил построен, след това веднъж махнат, след това отново възстановен. Всъщност да разкаже цялата история и собствената си история, включително, а неговата история е по някакъв начин историята на борбите на македонските българи от 1933 г. до ден днешен, защото те продължават по някакъв начин. Знаем, че паметикът е премахнат след "Девети септември", така че той ще разкаже и тази история – и за македонизацията...
Другото, което бих искал да се случи е, че предлагам един нов начин да се представи историческия контекст на паметника, включително и той да може да бъде видян на оригиналното място, като по този начин ще освободим композицията от всякакви излишни надписи – ще се запазят само символиката и надписите, които са присъствали на оригиналния паметник, а това е 1893-а, годината на основаването на ВМОРО, и имената на окръжните градове на организацията. Нищо друго няма да се пише по паметника, защото такъв е оригинала. Цялата останала информация предвиждам чрез апликация на телефон, чрез така наречената "добавена реалност" да може да се гледа като добавка към паметника, който ние ще създадем, като той – ако се отиде на на площад "Македония" – чрез същото "приложение" за телефон или таблет, да може да се види във "виртуална реалност" на оригиналното си място в оригиналния вид." 
Още за историята на паметника и за концепцията на неговото възстановяване и пресътворяване можете да чуете в звуковия файл. 
     Паметникът на незнайния македонски четник е монумент в Благоевград, поставен в чест на загиналите четници на ВМОРО и ВМРО. Построен е през 1933 година, а след 1944 година той е разрушен и възстановен по-късно като паметна плоча.
Снимка

     В Горна Джумая през февруари 1933 година се организира Великият македонски събор на българската бежанска общност от Македония. През август 1933 година, по повод честването на 30-годишнината на Илинденско-Преображенското въстание, паметникът е тържествено открит (снимката по-горе, с източник Уикимедия, е от откриването на паметника в Горна Джумая през 1933 година).

     Паметникът представлява статуя на четник от ВМРО на голям пиедестал, на който с метални букви е изписана годината на създаване на ВМОРО – 1893. Изработен е от скулпторите Пандо Киселинчев и Кирил Шиваров. Намирал се е на площад „Македония“ в центъра на Горна Джумая, в близост до мястото, където през 1955 година е поставен паметникът на Гоце Делчев. След Деветнадесетомайския преврат от 1934 година е забранено от новите власти да се правят чествания и манифестации покрай паметника, а след след 1944 година е разрушен.
     След демократичните промени в България, на Втория велик македонски събор, през 1991 година се появява идея за възстановяване на паметника, но до днес съществува само паметна плоча за "незнайния македонски четник".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Трудова заетост за хората над 50 години

Премълчаван проблем, но съществуващ, е възрастовата дискриминация при наемане на работа. Това показва опитът на експертите, работещи в агенции за подбор на персонала. Често бизнесът предпочита млади кадри и някак уклончиво пренебрегва кандидатстващите за дадената позиция, ако те са над 50-годишна възраст.  „Но делът на хората на..

публикувано на 30.09.24 в 13:59

Обучават ученици за ИТ кариера в Симитли

Ученици от община Симитли за втора година ще се обучават в извънкласната школа за иновативното обучение за ИТ кариера. „В приема на програмата попадат само десетокласници, като миналогодишните вече са 11 клас и ще продължат тригодишното си обучение за „Приложен програмист“, каза за Радио Благоевград учителят по информатика в СУ „Св. Св...

публикувано на 30.09.24 в 11:02

Петя Петрова: Децата са отражение на обществото ни

Петя Петрова е както майка, така и професионалист с ръководен опит в образователната система на България.  Като човек, преодолял тревожно разстройство, тя пише книгата „Другото лице на паниката“ през 2011 година, за да помогне на други като нея. След задълбочено проучване на различни образователни системи, тя открива, че въвеждането на..

публикувано на 29.09.24 в 17:58

Беседи на пет езика в гостуващата изложба „Fake for Real“- „Истина или лъжа?“

По повод Европейски ден на езиците на 26 септември екипът на Национален етнографски музей организира беседи на пет езика в пътуващата изложба на Дома за европейска история „Fake for Real“-„Истина или лъжа? История на подправянията и фалшификациите“ по проект на Европейския парламент , реализиран от Дома на европейската история в Брюксел ...

публикувано на 26.09.24 в 14:34

Отличното качество на тютюна тази година трябва да получи максимална цена

Тютюнопроизводителите през тази година се радват на добра реколта, но на прага на новата изкупна кампания очакват провеждането и на Консултативен съвет по тютюна, на който ще се поставят актуалните проблеми на бранша.   За втора поредна стопанска година, поради сухото лято, както през  2023 г., и сега през 2024 г., качеството на тютюневата..

публикувано на 26.09.24 в 12:37

Айдън Мустафов: Природата ни е дала лек за всякакви болежки

Природата ни е дала лек за всякакви болежки, ние само трябва да го търсим и да го открием. Това заяви в ефира на Радио Благоевград биотехнологът Айдън Мустафов. Преди дни той изнесе публична лекция в град Гоце Делчев на тема „Лечебната сила на природата срещу хроничните заболявания“. Билките притежават лечебни качества, но не бива да забравяме, че те..

публикувано на 26.09.24 в 10:24

Как географските информационни системи помагат на ученици и преподаватели да изследват света

Преди дни бе даден старт на образователния конкурс „Изучаваме света с ГИС“, организиран по програмата „ГИС в училище“, под патронажа на Министерството на образованието и науката. Конкурсът цели да насърчи преподаватели, ученици и студенти да използват иновативните възможности на Географските информационни системи (ГИС) за създаване на интерактивни..

публикувано на 26.09.24 в 10:01